Remco Slump
Remco Slump Nieuws 9 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Ouch! Deze 15 miljoen euro kostende Pagani Zonda ziet er niet zo gezond uit

Je zult toch een schadeformulier moeten invullen voor een Pagani Zonda HP Barchetta. Dat doe je met tranen in je ogen en een nerveuze accountant aan de telefoonlijn, die snikkend van wanhoop in je oor tettert. Want auw … dit doet pijn, vooral in de portemonnee. Van deze bijzondere Zonda zijn slechts drie exemplaren gebouwd, naar verluidt met een prijskaartje van bijna 15 miljoen euro per stuk. Dus de schade van deze aanrijding laat je niet even door de lokale Kia-specialist uitkloppen en wegpoetsen.

Wat is er gebeurd? Nou, dat is een beetje onduidelijk. Er was in Kroatië een supercar-rally aan de gang, met in het deelnemersveld meerdere Bugatti’s (zelfs de unieke La Voiture Noire), Rimacs en Pagani’s. De 800 pk sterke Pagani Zonda HP Barchetta reed met een normale vaart door een bocht, toen de auto ineens naar links trok.

Ging er iets kapot aan de wielophanging? Week de bestuurder uit voor een object op de weg? Of gaf hij te veel gas, waardoor de achterkant uitbrak? Het is op de video van het ongeval niet goed te zien.

Pagani Zonda zonder linkerachterwiel gestrand op het asfalt

Het resultaat van de crash kunnen we wél op Instagram zien. De Pagani strandt zonder linkerachterwiel op het asfalt nadat hij een tegemoetkomende Ford Fiesta heeft geschampt. De schade aan de Ford lijkt mee te vallen, maar de Zonda is er slecht aan toe. Helemaal omdat de Italiaanse supercar is bekleed met carrosseriedelen van koolstofvezel. En die zijn akelig duur om te vervangen.

Toch zullen we deze Pagani Zonda HP Barchetta over een paar jaar weer in volle glorie terugzien. De reparatie kost schrikbarend veel geld, maar op een waarde van 15 miljoen euro kan het uit.

Lewis Hamilton crashte zijn eigen Zonda 760LH in Monaco

Wij zien overigens door de Pagani Zonda’s het Zonda-bos niet meer, want er zijn ongelofelijk veel varianten van het model. We noemen er een paar: C12, C12-S, Zonda S, Zonda F, Zonda R, Cinque, Revolución, 760 en een ellenlange reeks one-offs, zoals de Monza, Uno, Absolute Evo,Veni, Mileson én de 760LH. Die laatste werd speciaal gemaakt voor Formule 1-kampioen Lewis Hamilton, die er niet zachtzinnig mee omging. Hij crashte de 760LH in Monaco na een nachtje stappen en verkocht hem uiteindelijk voor 10 miljoen euro.

Pagani gebruikt een ‘oude’ twaalfcilinder van Mercedes-Benz

Lewis vertelde in een interview dat de Zonda een vreselijk slechte auto is om in te rijden. Maar dat deert steenrijke verzamelaars kennelijk niet, want Zonda’s gaan als warme foccacia’s over de toonbank. Officieel werd het model in 2019 uit productie genomen, maar op speciaal verzoek bouwt Pagani de Zonda nog steeds. Voor de aandrijving zorgt al sinds de introductie een V12 van Mercedes-Benz. Het is in de basis al een oud blok, dat in de jaren negentig debuteerde in de Mercedes SL 600 en later in de CLK GTR ‘Strassenversion’ werd gebruikt.

Medewerker van Cristiano Ronaldo crasht 2 miljoen kostende Bugatti

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.