Stijn Kuster
Stijn Kuster Klassiekers 13 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: BMW M1, de enige met middenmotor

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een BMW M1.

Achterwielaandrijving en een motor in de neus, dat is hoe je BMW kent. Maar niet iedere auto uit München heeft de krachtbron op of net achter de voorste as. BMW kwam in 1979 op de proppen met een hardcore supercar die voorzien is van middenmotor.

Van de racerij naar de straat

Eind jaren ’70 ontwikkelden de Duitsers een sportwagen voor de Groep 5-raceklasse. Toen autosportorganisatie FISA de regels veranderde, was de BMW M1 niet meer bruikbaar in deze klasse en week het team uit naar Groep 4.

BMW M1, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Pas na vierhonderd homologaties mocht BMW weer meedoen in de Groep 5-klasse. Een aantal dat de fabriek in 1978 al wilde bereiken. Dit doel werd niet behaald. Dat jaar werd wel de eerste M1 voorgesteld op de autoshow van Parijs.

De BMW M1 was duur

De BMW M1 was een stuk prijziger dan zijn concurrentie, zo’n 50 procent duurder dan een Porsche 911 Turbo. Een verkoopsucces werd de BMW met middenmotor nooit, er werden slechts 453 exemplaren gebouwd (inclusief twintig circuitauto’s).

BMW M1, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Naast dat er weinig exemplaren gebouwd zijn van het model, is het ook de enige BMW ooit met een middenmotor. De 3,5-liter zescilinder is in de straatversie goed voor 277 pk en zorgt voor een topsnelheid van 262 kilometer per uur.

Italiaans design

Hoewel de motor een echte BMW-krachtbron is, kreeg de fabrikant bij de rest van de auto hulp van andere merken. Allereerst schoot Lamborghini te hulp, maar na onenigheid tussen de firma’s, en de financiële problemen bij de Italianen, werd de productie van de carrosserie overgedragen aan Baur.

BMW M1, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Het ontwerp van de koets kwam uit de hand van Giorgetto Giugiaro, die bijvoorbeeld ook de Fiat Panda, Lancia Delta en Volkswagen Golf Mk1 tekende. Zijn inspiratie haalde hij uit de BMW E25 Turbo die nooit in productie werd genomen. De BMW M1 zorgde op zijn beurt weer voor inspiratie bij de designers van de BMW 8 Serie en de BMW i8.

De BMW M1 occasion

Ondanks het wonderschone ontwerp en de heerlijke middenmotor bleven veel verkopen – mede door zijn prijs – uit. Toch sloten veel BMW-liefhebbers het model in hun hart en werd het een geliefde oldtimer. Autovisie vindt de bijzondere Duitse sportwagen bij een garage in Nederland.

Het model werd voor het eerst in gebruik genomen in 1980 en heeft slechts 21.927 kilometer op de teller staan. Dit exemplaar is uitgevoerd in de kleur Inka Orange en ziet er perfect uit. Goedkoop is de auto nooit geweest en dat zal hij ook nooit meer worden. De verkoper vraagt voor dit exemplaar 699.000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.