Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Extra 10 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 6 mooiste cabrio-routes van ons land

Het is weer zover: het cabrio-seizoen is begonnen. Autovisie selecteert zes van de mooiste cabrio-routes door Nederland. Die overigens ook leuk zijn voor de dromers die nog sparen voor een cabrio, al in 5.000 euro al genoeg. Draai de ramen open, en geniet!

Iedere bezitter van een cabrio kent het ultieme vrijheidsgevoel: rijden met het open dak betekent lekker onthaasten. Met de zon op je bol (goed smeren) en de wind in je haren rijd je veel bewuster. En neem vooral wat gas terug, dan ruik je het gras, hoor je de vogels fluiten en zie je veel meer van de wereld om je heen.

De mooiste cabrio-routes van ons land

Als je goed bent voorbereid, is er niets leuker dan zoveel mogelijk mooie landelijke routes te rijden. De redactie van Autovisie stelde zes van de mooiste routes samen.

1. Rock and roll op routes rond de Utrechts Heuvelrug

Swingend door de fantastische bochten. Vanuit Utrecht of Flevoland duiken we de grens over naar Gelderland. Met een beetje verbeelding waan je je op een zomerse dag in Zuid-Europa, maar de borden Buren, Geldermalsen en Elst laten de illusie klappen.

Download de route hier

2. Omarm het Oosten

Geniet van de rust en de ruimte die al bij Deventer begint als je slingerend de IJssel probeert te volgen. Laat de hectiek achter je, proef de sereniteit van het oostelijke deel van Nederland en vind hier het beste asfalt in het voor velen onontdekte Overijssel en Drenthe.

Download de route hier

3. Friesland Route, voor het buitenland gevoel

Leuke uitdaging om langs de Friese weilanden over de dijken en tussen de greppels door te sturen. Voor het ‘buitenlandgevoel’ hoef je beslist de Nederlandse landsgrenzen niet over. Deze cabrio-route begint in Zurich, niet te verwarren met de Zwitserse stad. Je kunt ook beginnen in een andere plaats die op de route ligt, aangezien de tocht rondloopt. Hard gaan is zonde, bovendien is daar op die smalle weggetjes zelfs de maximaal toegestane snelheid vaak onhaalbare kaart.

Download de route hier

4. Rondje IJsselmeer

Ga voor dit rondje IJsselmeer bij het kaasstadje Edam de IJsselmeerdijk op, langs de boorden van het Markermeer. Deze fraai slingerende dijkweg gaat bij Hoorn over in de Zuiderdijk naar Enkhuizen. Daar aangekomen kun je twee keuzes maken: of door richting Den Oever en dan de Afsluitdijk kiezen of de dijk richting Lelystad pakken. In het eerste geval is misschien een overnachting in Friesland nodig om dan op dag twee verder te gaan richting Amsterdam. Wie ‘s avonds weer thuis wil zijn, gaat voor optie 2 en kiest dan na Lelystad de Oostvaardersdijk richting Almere. Deze is weliswaar kaarsrecht maar biedt rechts een prachtig uitzicht op het Markermeer en links op het fraaie natuurgebied Oostvaardersplassen.

5. Posbank

Deze prachtige weg door het Nationaal Park Veluwezoom start in Velp, even voorbij Arnhem en slingert zich door het bos. Heel breed is het er niet en hou er rekening mee dat deze beroemde route in het weekend het domein is van veel fietsers en wandelaars.

posbank
(Afbeelding: Unsplash)

De fraaie uitzichten over de hei en de hoogteverschillen maken het desalniettemin een feest om te rijden. Gezien het toeristische karakter staat de Posbank overal goed aangegeven. Na zonsondergang is het echter verboden toegang.

6. Van Elburg ‘achterlangs’ naar Hulshorst

De meeste automobilisten die vanuit de Flevopolder, via Elburg in de richting van Harderwijk moeten, halen het niet in hun hoofd om af te slaan bij de Nieuwstadsweg. Toch is het de moeite meer dan waard een keer niet de gebaande weg (N310) te berijden, maar te kiezen voor deze verlaten ‘achterlangsroute’ die dus start bij de Nieuwstadsweg.

‘Dit moet je absoluut niet doen met een elektrische auto’

Wie die ontdekking doet, wordt getrakteerd op een fraai stukje verlaten Veluwemeerkust met verrassende weggetjes. Het plaveisel langs de voormalige Zuiderzeekust varieert van strak asfalt tot gemeen gladde betonplaten. De 17 km lange route eindigt tussen Hulshorst en Hierden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.