Stijn Kuster
Stijn Kuster Campers 25 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze elektrische caravan is krachtiger dan menig camper

Het caravan- en campermerk Airstream brengt een gloednieuwe kampeerwagen op de markt die achter een auto zelf vermogen levert. Het studiemodel is gepresenteerd op de Florida RV SuperShow 2022 en draagt de naam eStream Travel Trailer Concept.

Met een zelf aandrijvende caravan richt de Amerikaanse bouwer zich op kampeerders die met een elektrische auto op vakantie willen. Zo zegt de leider van het innovatieteam, Josef Hjelmaker, “Studies hebben aangetoond dat elektrische voertuigen een aanzienlijk verlies van actieradius ervaren, zelfs bij het trekken van een kleine aanhanger.”

De caravan heeft meer vermogen dan menig camper

Dit verlies van actieradius moet met de elektrische caravan achter je auto minimaal of er helemaal niet zijn. Onder de vloer ligt een 80 kWh accupakket dat twee elektromotoren van elk 121 pk van stroom voorziet. Het systeemvermogen bedraagt 242 pk.

Naast dat het de caravan een positieve invloed heeft op de actieradius kan je door de elektromotoren de kampeerwagen makkelijk op zijn plek zetten. Met een afstandsbediening of een app op je telefoon kan je de caravan besturen op lage snelheden.

Naast dat de accu’s verbonden zijn met de elektromotoren voeden zij ook de verwarming, de koeling en de verlichting. Deze elektrische apparaten zijn met een touchscreen in de caravan en met je stem te besturen. Daarbij zijn alle systemen op afstand te bedienen en kan je via een app de ideale route inplannen met laadstations.

Twee weken kamperen zonder stroomconnectie

De accu’s zijn op te laden middels een kabel, maar door middel van de 900 Watt zonnepanelen. De fabrikant claimt zelfs dat je twee weken zonder elektriciteit kunt kamperen op de accu’s die geladen worden door de panelen. Je moet dan wel op vakantie zijn in een zonnig gebied.

Buiten de aandrijflijn is de eStream Travel Trailer Concept een gewone caravan. Zo is er een keuken, een eettafel met banken, een tweepersoons bed en een badkamertje aan boord.

Tesla CyberLandr camper kent meer dan 100 miljoen dollar aan pre-orders

De caravan van Airstream is nog een conceptmodel en onbekend is dus of deze ook daadwerkelijk op de markt zal verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.