Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 24 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie kleine maar ijzersterke gezinsauto’s voor € 5.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke kleine gezinsauto koop je voor maximaal 5.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Kleine gezinsauto’s uit Azië genieten een ijzersterke reputatie. Dan hebben we het niet alleen over de grote merken! Doe je voordeel met deze suggesties uit de luwte, die behalve voordelig soms ook verrassend ruim blijken.

Occasions: onze tips voor kleine gezinsauto’s

Chevrolet Spark (2010 – 2014)

Dit type Chevrolet werd oorspronkelijk verkocht als Daewoo. Inmiddels is deze tak van General Motors van de Europese markt gehaald. Best jammer, want de stadsmini was een lekker eigenwijs ding. Niet heel ruim; vooral de bagageruimte valt met 170 liter wat tegen. Kom je vaak op de snelweg, zoek dan een 1.2 (verbruik 1 op 14). Bij een autobedrijf in Hasselt stuiten we voor € 4.995 op een roze 1.2 LT met lederen bekleding en navigatie (2011, 72.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Een kapot hoofdrelais legt meteen de hele auto stil. De Wegenwacht vervangt de boosdoener in een handomdraai, mits het onderdeel voorhanden is. Als de temperatuursensor de geest geeft, wil de motor niet aanslaan. De Wegenwacht omzeilt die sensor, maar in de garage moet er naderhand een nieuwe in.

Chevrolet Spark (2010 - 2014)

Daihatsu Sirion 2 (2006 – 2013)

Ingewijden weten waarom Daihatsu van de Europese markt is verdwenen: voor autobedrijven viel er vanwege de uitstekende kwaliteit geen droog brood aan te verdienen! Deze Sirion 2 is een compacte en handige auto. Het rijgedrag is niet spannend. Met een 1.3-benzineversie rijd je gemiddeld 1 op 16. Bij de Toyota-dealer in Arnhem staat een metallic beige 1.3 ’Comfort’ (2008, 103.000 km) voor € 4.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Alle Daihatsu’s hebben een zeer hoog kwaliteitsniveau, ook deze Sirion. De Wegenwacht kent niet één euvel dat bij dit model vaker voorkomt.

Occasions: Daihatsu Sirion 2 (2005 – 2012)

Nissan Note (2006 – 2013)

De Note is net wat ruimer dan zijn twee tegenhangers. Volwassenen zitten ook achterin prima en er bestaan zelfs uitvoeringen met vliegtuigtafeltjes! Bovendien zit de Nissan slim in elkaar, met handige opbergmogelijkheden. Gevoelsmatig helt hij behoorlijk over en de besturing is nogal doods. Een 1.4 rijdt 1 op 13. Bij een autobedrijf in Woerden staat een 1.6 – eerste eigenaar! – voor € 4.950 (2008, 106.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Door een storing in het contactslot kan de startmotor van de Note blijven draaien. De hoofdzekering van de startmotor slaat ook weleens door. Typische klusjes voor de Wegenwacht! Dat geldt niet voor een oprekkende distributieketting: een kostbare reparatie, zeker voor een auto op leeftijd. De achterbanden slijten opvallend snel. Vaak moet het rubber om de 40.000 kilometer worden vervangen.

Nissan Note (2006 - 2013)

Onze keuze

In een directe vergelijking valt de Spark door de mand. Geen slechte auto, maar de twee Japanse merken zijn op veel aspecten beter of sterker. De Note is lekker ruim, maar objectief bezien gaan we voor de Sirion.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.