Stijn Kuster
Stijn Kuster Campers 23 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De ‘hype’ is over: Bijna 30 procent minder campers verkocht

Er zijn voor het eerst in totaal meer dan 600.000 campers en caravans in Nederland, meldt de KCI, de Nederlandse vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie. Dit terwijl de verkoop vorig jaar flink terugliep.

Tijdens de coronacrisis werden kampeerwagens populairder dan ooit. Zowel in 2020 als 2021 werd het record verbroken voor meeste nieuwe registraties van campers. Ook tweedehands campers werden veel vaker verkocht.

Populariteit van de camper en caravan daalde

In 2022 daalde de populariteit van de camper en caravan iets. KCI meldt dat er het afgelopen jaar 7,2 procent minder caravans werden verkocht. De verkopen van campers daalde met 29 procent. “Afgelopen jaar was een onrustig jaar. Niet alleen de autobranche kampt met leveringsproblemen, maar ook als kampeerbranche hebben we te maken met een tekort aan onderdelen”, aldus Leo Diepemaat, voorzitter van de branchevereniging KCI.

Invloed oorlog op levertijden campers en caravans

De tekorten aan onderdelen van campers zijn niet enkel te danken aan overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden, ook de oorlog in Oekraïne heeft invloed op de kampeerbranche. Veel onderdelen voor jouw nieuwe camper, als kabelbomen, komen uit het land. De productie ligt nu nagenoeg stil.

Mercedes Sprinter, camper
(Afbeelding: Outside Van)

Ook de boycot op Russische producten heeft invloed op de levertijden van campers en caravans. “Bijvoorbeeld hout voor lattenbodems en bevestigingsmaterialen komen uit Rusland”, stelt KCI. De levertijden op een camper zijn verder opgelopen dan op caravans. Logisch, want een camper bestaat immers uit meer onderdelen.

Kamperen in stijl met een Suzuki Jimny camper

Naast de langere levertijden zal ook het einde van de coronamaatregelen meespelen. Kamperen werd gezien als een ‘veilige’ manier van vakantie vieren. Daarbij zijn campers en caravans ook gewoon erg duur. En met de huidige inflatie houd je wellicht liever geld achter de hand, dan het te investeren in een camper of caravan. Ook kiezen we meer voor de vliegvakantie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.