Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 29 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo moet de Volvo 850 T-5R zijn

De Volvo 850 T-5R Estate in Cream Yellow is voor velen de ultieme Volvo. Na deze video wil jij hem ook hebben.

 De Volvo 850 T-5R heeft het allemaal: het koetswerk, de kleur en het geluid. Het is een van de meest tot verbeelding sprekende stationwagons van het merk. Eind 1994 stapten de Zweden opvallend uit hun comfortzone en de T-5R werd een kleine twee jaar geproduceerd als Sedan en Estate. In totaliteit rolden er net geen 7000 exemplaren van de band, waarvan slechts 1700 stuks als stationwagen in dit legendarische Cream Yellow. Andere kleuren waren Stone Black en Olive Green Metallic.

Kortstondig sterker

De Volvo 850 T-5R heeft naast de unieke lak verder een forsere onderlip, dorpelverbreders, een achterspoiler en de karakteristieke vijfspaaks 17-inch Titan-wielen. De vijfcilinder komt uit de T-5, maar door een aangepast motormanagement en een verhoogde turbodruk kwam er 15 pk en 30 Nm meer uit. Dat betekent 240 pk en 330 Nm, maar die krachttoename is er alleen tijdens een dertig seconden durende overboost.

Trekken aan het stuur

Alle power gaat naar de voorwielen van de Volvo 850 T-5R en die moeten dat zonder sperdifferentieel verwerken. Er is wel tractiecontrole, maar die werkt tot 40 km/h. Je voelt de vijfcilinder dan ook aan het stuur trekken als de voorbanden naar grip zoeken. De turbomotor moet even op krachten worden geblazen en is dan onstuimig sterk.

Keihard najagen

De Volvo T-5R is verlaagd, heeft straffere dempers en dikkere stabi’s. Hij was voor die tijd met zijn lage bandwangen behoorlijk stug en de staat van het wegdek komt goed door. Het grote blok in de neus werkt onderstuur in de hand en ook te gretig gasgeven resulteert in een koers rechtdoor. Het vierspaaks stuurwiel biedt genoeg precisie om hem vlot en met vertrouwen een bocht door te krijgen. Hij schetst de grenzen van zijn kunnen losjes in je handen en laat via de lage stoel ook weten wat er nog mogelijk is. Dat alles onder het heerlijke gebrul van die vijfcilinder. Het is dan ook een schitterende uitvoering om keihard je droom mee na te jagen: het bezit van één van de meest iconische Volvo’s ooit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.