Autovisie
Autovisie Video 2 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo koop je een Formule 1-auto – Sjoerds Weetjes #205

Heb je alle straatauto’s van Ferrari al verzameld en zoek je iets nieuws? Wat denk je van een heuse Formule 1-auto? Dat is een verrijking van de collectie. Of toch niet? Hoe koop je een dergelijke racewagen en vooral, wat zijn de eisen?

Winnen op zondag, verkopen op maandag. Dat is het motto van autofabrikanten die actief zijn in de motorsport, zoals Audi, Renault, Mercedes-AMG en Ferrari. Met de verkoop van de straatauto’s financieren de autobouwers de race-activiteiten en zorgen zij er tevens voor dat wanneer succesvol de algehele verkoop van de diverse modellen een boost krijgen. En om de link tussen de straat- en racewagens te vergroten, zijn er zelfs speciale motorsport-labels of snelle modellen verkrijgbaar.

Renault noemt ze RS en blies zelfs Alpine nieuw leven in. Bij DTM-deelnemer Audi heb je de RS-uitmonsteringen en Mercedes-AMG vertaalt de DTM- en F1-technologie door in de vorm van de AMG-sportsedans en -coupés. Met de One brengt Mercedes-AMG zelfs de F1-aandrijflijn in een civiele uitvoering direct op de straat.

Formule 1-auto te koop

Maar weet je dat Formule 1-auto’s ‘gewoon’ te koop zijn? Verschillende teams bieden hun oude bolides aan. Daarvoor bestaat geen dealerbedrijf waar je je Ferrari F50, McLaren Senna of Renault Clio RS kunt inruilen. Je moet de wegen kennen. Hoe je aan een dergelijke machine kunt komen, wie ze aanbieden en welke opties er allemaal zijn, legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit. Helaas kan hij geen prijskaartjes noemen, want die zijn afhankelijk van de historie van het model, het team, het type F1-auto en de leeftijd van de auto. Daarnaast dient de koper een contract te tekenen dat hij geen bedragen met anderen deelt.

Pierre Gasly

Sjoerd vertelt je het verhaal naast twee exemplaren van Toro Rosso, de renstal die sinds dit jaar Alpha Tauri heet. De ene auto dateert van 2017. Hij werd destijds bestuurd door Carlos Sainz. De andere Toro Rosso -met halo- werd ingezet tijdens het 2019-kampioenschap Formule 1. Hij werd in de eerste seizoenshelft bestuurd door Alexander Albon, die later in het seizoen door een promotie naar het Red Bull Racing-team het stuur letterlijk overgaf aan Pierre Gasly. Laatstgenoemde reed de 2019-auto naar een tweede plaats tijdens de Grand Prix van Brazilië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.