Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 7 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Zeldzaam extreem: BMW M5 Touring – Peters Proefrit

De BMW M5 Touring is een vermomde supercar. De huilende V10 en ruig schakelende zevenbak transformeren deze stationwagen tot supersporter. In deze 100ste aflevering van Peters Proefrit de zeldzame en extreemste M5 ooit.

BMW heeft in zijn historie pas twee keer een M5-versie op basis van een stationwagen gemaakt. Begin jaren negentig met de prachtige E34 5 Serie en in 2007 met deze variant. De meest extreme 5 Serie ooit. BMW wilde vlak na de millenniumwisseling zijn inspanningen in de Formule 1 benadrukken en om die reden kreeg de M5 een V10. Net als de racers in de koningsklasse. De atmosferische vijfliter tiencilinder werd gekoppeld aan een sequentiële zevenbak om het rauwe racegevoel te versterken. In totaal zijn er van deze generatie M5 ruim 20.000 exemplaren geproduceerd, waarvan slechts 1025 als Touring.

330 km/h

Voor het grote publiek is de BMW M5 Touring nauwelijks te onderscheiden van een 520i Touring met M-pakket, maar de kenner ziet het direct aan bijvoorbeeld de roosters in de zijschermen. Vanbinnen overheerst zijn veelzijdige karakter, want het is een ruime en luxe station. Maar een snelheidsmeter tot 330 en een toerenteller die pas rood wordt ná 8000 verklappen zijn ware inborst.

Kurkdroog

De eerste meters laat de BMW M5 Touring zijn ware aard meteen zien. De SMG III-versnellingsbak weet zich totaal geen raad met rustig rijden. Hij schakelt traag en houterig om aan te geven dat het burgerleven niets voor hem is. Selecteer van de elf schakelmodi de wildste stand en de racer wordt wakker. Dan begint hij met kurkdroge klappen de versnellingen erin te rammen. Op nat wegdek zet hij in rechte lijn zomaar een stap opzij na het compromisloos aankoppelen. Naar hedendaagse maatstaven is het niet meer snel te noemen, maar vijftien jaar terug was dit het summum op schakelgebied en de beleving is onveranderd geweldig.

F1-huil

De V10 van de BMW M5 Touring is een meesterwerk op zich. Vanaf 3000 toeren per minuut begint hij sterk te worden om bij 6100 in de toerenteller echt aan te zetten. Het vermogen van 507 pk komt daarna prachtig geleidelijk vrij. Met een cleane, mechanische F1-huil jankt hij door naar 8250 toeren per minuut. De respons is door de tien individuele gaskleppen fenomenaal en het geluid is voor omstanders nog beter dan voor de inzittenden.

Wreken

De dempers van de BMW M5 Touring hebben meerdere standen waarin de stuurbekrachtiging ook verandert. Het onderstel is stevig geveerd en naar keuze strak gedempt voor een goede carrosseriecontrole. De gewichtige besturing geeft gevoel en weet door de directe reactie rond de middenstand de suggestie van wendbaarheid te creëren. Al wreekt 1855 kg zich altijd in een bocht. De neus wil op het korte werk rechtdoor, maar over het algemeen is er een voortreffelijke balans die op het gas uiteraard naar overstuur neigt. Maar alertheid is vereist door de grote massa.

Monument

Wie het allemaal rustiger aan wil doen in de BMW M5 Touring, zet de Power-knop uit voor ‘slechts’ 400 pk, kiest de softste demperstand en voelt hoe de M5 tot rust komt. Deze supercar transformeert naar een redelijk normale stationwagen. Toptechniek in dienst van de mens, op afroep beschikbaar om te knallen. Deze meest extreme M5 ooit is een monument. Een verzamelstuk om te koesteren, want dit komt nooit meer terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.