Remco Slump
Remco Slump Video 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de nieuwe Renault Espace geen Espace meer is

De Renault Espace uit 1984 stond aan de wieg van het MPV-genre. Maar aan die pioniersstatus heeft de nieuwste generatie niks. Het moderne publiek blieft geen ‘busjes’ meer, dus heeft Renault de Espace getransformeerd tot een SUV.

In zijn persinformatie meldt Renault meerdere keren dat de nieuwe Espace 14 centimeter korter is dan de vorige en 215 kilo lichter is. Leuk, maar aan die informatie hebben we niet zoveel. Het is appels met peren vergelijken, want de vijfde generatie Espace was nog een echte MPV.

Nieuwe Renault Espace is een langere Austral

Renault gaf de Espace uit 2015 wat crossovertrekjes om het SUV-publiek te paaien, maar met weinig succes. In de afgelopen drie jaar kochten Nederlanders slechts 52 exemplaren van de grote people carrier.

Renault Espace
(Afbeelding: Renault)

Het is beter om de nieuwe Renault Espace te vergelijken met de Austral, de vijfzits SUV waarop-ie gebaseerd is. Hij is 21 centimeter langer geworden, heeft een 7 centimeter grotere wielbasis en biedt optioneel plaats aan zeven mensen.

Aan boord is plek voor zeven inzittenden

Stel je daar niet te veel van voor, want op de achterste twee zitjes is hooguit plek voor kinderen of niet al te grote volwassenen. De hoofdruimte op de derde rij is beperkt. De beenruimte in de Renault Espace kan worden vergroot door de bank ervoor een stuk naar voren te schuiven.

In de bagageruimte van de zevenzits Espace kun je 159 liter aan koffers en tassen kwijt. De achterste stoeltjes zijn echter eenvoudig neer te klappen, waardoor de inhoud van de kofferbak tussen de 477 en 677 liter groot wordt (afhankelijk van de positie van de achterbank).

Met alleen de voorste stoelen nog overeind ontstaat er een balzaal met een inhoud van meer dan 1.700 liter. Neem je de Renault Espace als vijfzitter, dan komt daar nog 100 liter bij.

Alleen leverbaar als E-Tech Hybrid met 200 pk

De Renault Espace is er alleen als E-Tech Hybrid met 200 pk. De aandrijflijn bestaat uit een 1,2-liter driecilinder turbomotor met 130 pk en twee elektromotoren. Eentje fungeert als geïntegreerde startmotor/generator, de andere is 68 pk sterk en gekoppeld aan een 2 kW-batterij.

In theorie zou de Renault Espace goed moeten zijn voor een benzineverbruik van 1 op 21 en een actieradius van maar liefst 1.100 kilometer. Neem dat met een korreltje zout.

Espace

Renault

7.5 Score

Pluspunten

  • Fraai gestileerde zevenzits SUV
  • Veel ruimte, veel opbergmogelijkheden
  • Gebruiksvriendelijk infotainment

Minpunten

  • Transmissie nog steeds niet perfect
  • Tweede zitrij alleen voor kinderen
  • Wat goedkope materialen in cabine

Een van de vele zevenzits SUV's op de markt in dit segment. Fraaie, ruime auto met fijn interieur. Transmissie nog steeds niet perfect.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.