Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 15 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Renault Austral review – Niet alleen de naam is anders

De Renault Kadjar was van alles wat, maar eigenlijk ook weer helemaal niks. De Renault Austral volgt hem op met bovengemiddelde dynamiek én functionaliteit.

Het is niet terecht om de Kadjar volledig af te branden, want de eerste jaren na zijn introductie in 2015 verkocht hij redelijk. Vervolgens kon hij het al snel niet meer bolwerken in het uiterst competitieve C-segment van de crossovers. Te oud, te blikkerig, geen moderne voorzieningen aan boord en met dubieus afgewerkt. Hij werd overlopen door concurrenten als de Hyundai Tucson, Kia Sportage, Volkswagen Tiguan en Nissan Qashqai, om eens een paar populaire klasgenoten te noemen.

Renault Austral groter dan de Kadjar én de Nissan Qashqai

En als je bij Renault geen succes bent, dan wordt je naam geschrapt uit het programma. De Kadjar is weg en de Renault Austral moet het gaan doen. Hij staat op het CMF-CD platform van de alliantie, waarop ook de huidige Nissan Qashqai rolt. De wielbasis van die twee is zelfs gelijk, maar de Austral is met een lengte van 4,51 meter meer dan 8 centimeter groter. Ook in vergelijking met een Kadjar is de nieuwe Renault in alle opzichten forser. Met deze buitenmaten is hij segmentconform, want de belangrijkste opponenten hebben dezelfde afmetingen.

Video: Renault Kadjar getest

R.S. Line wordt door Renault vervangen door Esprit Alpine

De Austral probeert geen crossover te zijn, maar wil overkomen als een SUV. Groot, fier en krachtig is de bedoeling. Met een royale bodemspeling, grote grille en lichtunits die hem zo breed mogelijk laten lijken. De wielmaten variëren van 17 tot en met 20 inch. De versies die wij onder ogen kregen, rolden allemaal op het grootste lichtmetaal en waren uitgerust als Esprit Alpine. Dat is een uitvoering die de Austral zowel vanbinnen als vanbuiten van een sportiever tintje voorziet. Deze aanduiding gaat terugkomen in het hele aanbod van Renault en zal de R.S. Line gaan vervangen.

In december bij de dealers voor een vanafprijs van 36.480 euro

De Austral staat in december bij de dealers en de prijslijst is vooralsnog een dun werkje. Hij is leverbaar met twee motorvarianten die allebei een nieuwe 1,2-liter driecilinder turbomotor gebruiken. De basisversie is een milde hybride met een 48 volt-accu en een oversized startmotor annex generator. Deze aandrijflijn levert 130 pk en 230 Nm, wat via een handgeschakelde zesbak naar de voorwielen wordt gebracht. De Equilibre-uitvoering kost 36.480 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.