Remco Slump
Remco Slump Video 14 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Mini Cooper E de leukst sturende elektrische auto wordt

Het enige manco aan de huidige Mini Electric is zijn beperkte actieradius. De nieuwe – de Mini Cooper E – verdubbelt die bijna en heeft als voordeel dat-ie nog speelser en dwarser is.

De hedendaage Mini Electric – die sinds 2020 wordt verkocht – is een compromis, zo geven de makers eerlijk toe. Hij is een reactie op andere fabrikanten, die toentertijd ook met compacte elektrische auto’s kwamen, en in een relatief korte tijd ontwikkeld.

Mini Cooper E op speciaal EV-platform

Zijn brandstofplatform biedt weinig ruimte aan een batterij, met als gevolg dat de actieradius beperkt is. Voor een vanafprijs van 38.690 euro verwacht je inmiddels meer dan maximaal 234 kilometer rijbereik.

Waarom je geen Mini moet kopen als je een hekel hebt aan honden

Dus gooit Mini het nu over een andere boeg. De vijfde generatie van de nieuwe Mini staat op een speciaal voor EV’s ontwikkeld chassis en maakt op rangegebied een stuk meer indruk.

Mini Cooper E
(Afbeelding: Mini)

Twee varianten, met 184 en 218 pk

Er komen twee varianten van de compacte hatchback. De Mini Cooper E heeft een vermogen van 184 pk (net zoveel als de Electric) en geraakt op zijn 40,7 kWh-batterij zo’n 305 kilometer ver.

‘Mini’ maakt grootste model nóg groter, dit is de nieuwe Countryman

Liefhebbers van meer power kunnen kiezen voor de 218 pk sterke Cooper SE, die een grotere accu heeft (54,2 kWh) en meer uithoudingsvermogen (400 kilometer).

Mini Cooper E speelser dan Cooper SE

Mini liet ons los op een babybaantje in de Alpen, waar we zowel de Mini Cooper E als de Cooper SE mochten proberen. Die laatste is natuurlijk sterker en sneller, maar weegt ook 60 kilo meer, door de toepassing van een grotere accu.

Mini claimt de eerste volledig elektrische cabrio te maken

De Cooper E heeft onze voorkeur, op het circuit, maar ook op de openbare weg. Hij is vooral aan de achterkant lichter, waardoor hij gemakkelijker een stapje opzij zet. De Cooper SE onderstuurt meer.

In de Go Kart-mode is de Mini fel

Beide modellen hebben acht rijmodi, waarvan drie ook daadwerkelijk de rijeigenschappen veranderen. In Green wordt de reactie op het stroompedaal trager voor een zo groot mogelijke efficiëntie. In de sportmodus Go Kart is de Mini juist feller.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.