Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom je katten haat als je jouw elektrische auto draadloos wil opladen

Hoewel voor velen het opladen van je auto nog als toekomstmuziek klinkt, is Volvo al bezig met het draadloos opladen van EV’s. Maar wat als er tijdens het draadloos opladen een kat of ander dier onder je elektrische auto ligt?

Tijdens de introductie van de nieuwe Volvo XC40 en C40 Recharge namen we even een kijkje bij de taxistandplaats in Göteborg waar Volvo test met draadloos opladen en spraken we met Robert Eriksson technisch leider bij Volvo.

Het draadloos opladen van een elektrische auto

Met behulp van het 360-graden camerasysteem rijdt Eriksson de elektrische auto boven het oplaadpunt waarna er met 40 kW geladen wordt. Een laadpas is niet nodig, de oplader registreert welke auto er staat via de oplader. Wil je meer weten over de draadloos oplaadbare taxi’s in Göteborg? Lees dan dit artikel.

Draadloze oplader, opladen, elektrische auto, Volvo, kat, dier
Robert Eriksson parkeert de taxi op de draadloze oplader. (Afbeelding: Stijn Kuster)

Zo’n 20 centimeter van de grond hangt de ontvanger van de draadloze oplader waardoor de accu van de elektrische auto wordt opgeladen. In de grond zit een blauwe tegel die op het eerste oog niet lijkt op een oplader. Tussen die twee componenten is ruimte. Maar wat als hier een kat onderdoor loopt?

Wat als er een kat of ander onder de auto zit?

Katten en andere dieren zie je vaker onder auto’s door kruipen. “Als dit gebeurt wanneer er een elektromagnetisch veld is door het draadloos laden, zorgt dit hoe dan ook voor gevaarlijke situaties”, stelt Eriksson. “Echter, het systeem is hiervoor beveiligd. Ligt er een dier of een voorwerp onder de elektrische auto, dan wordt de laadsessie gestopt. Ook als je bijvoorbeeld je telefoon eronder laat vallen.”

Draadloze oplader, opladen, elektrische auto, Volvo, kat, dier
(Afbeelding: Stijn Kuster)

Hoewel dit natuurlijk veilig is voor kat van je buurman die besluit om een overnachting onder jouw elektrische auto te boeken, is het niet fijn als je jouw elektrische auto na een lange werkdag op de oplader zet en de volgende ochtend erachter komt dat je accu niet opgeladen is.

Achterwielaandrijving en Zweedser dan ooit: Volvo XC40 en C40 Recharge

Dit probleem zal je de komende jaren in ieder geval nog niet hebben. Het draadloos opladen van een elektrische auto is enkel nog voor aangepaste auto’s en kan nog op maar heel weinig plekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.