Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 15 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de ideale auto van cabrioliefhebbers

Het ultieme gevoel van vrijheid wordt het wel genoemd: rijden in een cabrio. Wanneer de temperaturen oplopen en de zon wat vaker schijnt, groeit bij cabrioliefhebbers ook het verlangen naar een ritje met het dak open. En dan is dit de ideale cabriolet!

In het voorjaar begint het te kriebelen, dan stijgt de vraag naar cabrio’s. Momenteel bedraagt het 8 procent van de zoekopdrachten op Gaspedaal.nl. Als het nog wat warmer en zonniger wordt, kan dat stijgen naar zo’n 11 procent. Tim Roks, expert bij de online autovergelijker, vertelt wat de ideale auto van de Nederlandse cabrioliefhebber is.

Favoriete merk en kleur

Eerst het merk. In de top-10 van meestgezochte cabrio’s staat de Audi A5 op nummer 1. Andere grote favorieten blijken BMW en Volkswagen. “BMW staat met maar liefst drie cabriomodellen in de top-10”, zegt Roks. “Audi en Volkswagen staan er elk met twee modellen in. De BMW 3-serie Cabriolet – de nummer 2 – is de voorganger van de 4-serie Cabriolet, de nummer 3. De eerste is niet meer als nieuwe auto verkrijgbaar, de tweede wel.”

De favoriete kleur is niet verrassend: zwart, gevolgd door wit, blauw, grijs en rood. “Wij Nederlanders gaan voor veilig; we houden niet zo van uitgesproken kleuren”, aldus Roks. Waar we wel van houden? Van lederen bekleding en andere opties als airconditioning, een trekhaak, stoelverwarming en een navigatiesysteem. “De zoekers vinden een trekhaak dus belangrijker dan stoelverwarming en een navigatiesysteem. Misschien is op vakantie gaan met een cabriolet én een caravan wel de ultieme vrijheidsbeleving.”

Het budget

Veruit de meeste gebruikers van Gaspedaal.nl zoeken naar een cabriolet met een zescilindermotor; op afstand gevolgd door de viercilinder- en achtcilindermotor. “Benzine is de populairste brandstofsoort, gevolgd door diesel en hybride. De meeste mensen zoeken naar een cabrio met een automatische versnellingsbak. Naar cabrio’s met een handbak wordt zo’n vier keer minder gezocht.”

En dan de prijs. “Het budget van de meeste mensen die een cabrio zoeken, ligt tussen de 10.000 en 20.000 euro”, weet Roks. “Je kunt zeker cabrio’s vinden in die prijscategorie, maar dat geldt lang niet voor alle modellen waarop wordt gezocht. Zo moet je voor een 4-serie Cabriolet momenteel minstens 26.945 euro neertellen. En de Porsche 911 Cabriolet is een gewilde cabrio, maar daarvan ligt de aanschafprijs op Gaspedaal.nl tussen de 20.000 en 435.000 euro.”

In de lift

De prijzen van cabrio’s zitten in de lift, legt Roks uit. “De gemiddelde prijs bedroeg in augustus 2021 20.855 euro. We zitten nu op 26.556 euro, iets onder het hoogtepunt dat in januari dit jaar werd bereikt: 27.425 euro. Als de vraag naar cabriolets toeneemt, bestaat de kans dat het prijsniveau van januari 2023 wordt bereikt of zelfs overtroffen. De prijsstijging is deels ook te wijten aan de prijstoename van tweedehands auto’s in het algemeen.”

De ideale cabriolet – die dus aan alle criteria van de cabrioliefhebber voldoet – is wat lastig te vinden. Wie een beetje flexibel wil zijn, kan alsnog heel wat moois vinden. Roks: “Laat je prijs, kilometerstand en kleur buiten beschouwing, dan kun je op dit moment (half mei 2023) op Gaspedaal.nl kiezen uit negen Audi’s A5 Cabriolet met een gemiddelde prijs en kilometerstand van respectievelijk 36.500 euro en 115.000 kilometer.”

ideale cabrio Gaspedaal.nl
Bron: Gaspedaal.nl

De ideale cabriolet volgens gebruikers van Gaspedaal.nl:
● Merk: BMW, Audi of Mercedes-Benz
● Type: A5, 4-serie of E-klasse
● Bouwjaar: 2010 – 2018
● Prijs: 10.000 – 20.000 euro
● Brandstof: benzine
● Kilometerstand: 100.000 – 120.000 kilometer
● Transmissie: automaat
● Aantal cilinders: liefst 6, maar 4 mag ook
● Vermogen: 164 – 191 pk
● Kleur: zwart, wit of blauw
● Aantal deuren: 2
● Opties: lederen bekleding, airconditioning, trekhaak

Ook een van die cabrioliefhebbers? Je kunt cabrio’s zoeken en vergelijken op Gaspedaal.nl. De website heeft het meest complete aanbod – bijna 300.000 auto’s in Nederland en ruim 400.000 auto’s in de EU – en is daardoor de beste online autovergelijker van Nederland.

In samenwerking met Gaspedaal.nl

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.