Autovisie
Autovisie Video 31 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Bentley Bentayga een ander gezicht krijgt? Sjoerds Weetjes 197

Een van de voormalige topmensen van Bentley wilde absoluut geen SUV in het modellengamma, maar zijn opvolger dacht er anders over. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen neemt je veertien jaar terug in de tijd en eindigt in juli 2020. Hij praat je bij over waarom de Bentayga anders dan de topfunctionaris dacht een uitstekende keuze is geweest.

Per direct staat een gefacelifte versie van de Bentayga bij de dealers. Bentley maakte hem vorige maand wereldkundig. Het was echter de bedoeling dat de SUV al half maart werd gepresenteerd. De opgefriste Bentayga stond niet gepland voor een publieksdebuut op de Autosalon van Genève, want daar had de Engelse autobouwer het debuut van de gelimiteerde Bacalar gepland. Nee, de onthulling van de Bentayga moest tijdens een groot media-evenement waar de prestigieuze autobouwer zijn toekomstplannen zou ontvouwen plaatsvinden. In tegenstelling tot de Autosalon van Genève 2020 werd het Bentley-event niet afgeblazen, maar ging het ook niet in zijn oorspronkelijke vorm door. De fabrikant liet toen in maart alleen de vernieuwde Bentayga aan een select groepje media zien. Echter, de onthullingsdatum was tijdens de presentatie opgeschort.

Alternatief Mulsanne

Ondanks dat de fabriek in Crewe kortstondig gesloten werd, is de productie van de vernieuwde Bentayga direct opgestart. De 550 pk sterke V8-versie trapt af. Later volgen de Hybrid en de W12 Speed. Bentley zal de Bentayga in een carrosserievorm aanbieden. Van een coupévariant is afgezien, al stond het model hoog op het wensenlijstje van de Engelse Volkswagen-dochter. De fabrikant kiest er wel voor om een tweede SUV of crossover naast de Bentayga te gaan bouwen. Met dat grotere model brengt Bentley een alternatief voor de onlangs verdwenen Mulsanne. De nieuweling -waarvan nog geen naam bekend is- komt volgens planning in 2023 en wordt Bentley’s aanbod in het hogere deel van het luxury segment.

Sjoerds Weetjes

Sjoerds Weetjes is een videorubriek van Autovisie. Elke week vertelt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je of een achtergrondverhaal, bijzonderheden van een model of een geheim van een auto. Naast de nieuwe Bentley Bentayga kwamen eerder onder andere het ontwikkelingsverhaal van de Mercedes SLK, de picknickmand van Rolls-Royce, de grote wielen van de Renault Scenic, het camoufleren van toekomstige modellen, de geheimen van concept cars en de gelimiteerde V12 Speedster van Aston Martin aan bod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.