Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Alpina Roadster V8 bijna een V12 had | Sjoerds Weetjes 319 | Autovisie

Over de Alpina Roadster V8 maakten we eerder een aflevering. Die ging destijds over het karakter van de open tweezitter, mede ingegeven door de V8-motor met automatische transmissie, die in de Alpina-uitmonstering BMW’s V8 met handbak verving. Maar weet je dat Alpina in eerste instantie naar een andere krachtbron keek? Dat hoor je in deze aflevering van Sjoerds Weetjes.

Eerst even de Z8 van BMW. In juli 1993 kreeg toenmalig BMW-topman Reitzle het idee om een open tweezits roadster in de geest van de klassieke 507 uit te brengen. Een retromodel dat er in een gelimiteerde uitgave moest komen, een echte limited edition voor de autoliefhebbers.

BMW Z8 debuteerde als concept car in 1997

Reitzle dacht aan een roadster, maar Reitzle liet het team onder aanvoering van designbaas Henrik Fisker ook naar een coupe kijken. Hij ging ervan uit dat er ongeveer 3.500 stuks gebouwd zouden moeten worden.

Het is over en uit voor de Alpina B7: dit waren zijn 4 illustere voorgangers

Voordat de Z8 werd gepresenteerd, toonde BMW eerst een concept car, de Z07. Dat model debuteerde op de Autoshow van Tokio in 1997, vier jaar nadat het idee van de Z8 ontstond. De naam was een verwijzing naar de 507.

De auto had een lange neus, stoelen tegen de achteras, open dak, maar ook van die stroomlijnbulten om het klassieke karakter van oude sportwagens te benadrukken. De auto week uiteindelijk niet veel van het definitieve model af. In februari 2000 startte de productie.

Alpina Roadster V8 had bijna een V12 gehad

Bij huistuner Alpina volgde men het project, zoals het ook met andere BMW-modellen deed. Het bedrijf kreeg van BMW de beschikking over een prototype, zij het voor louter een proefrit. Bij Alpina begon men te denken wat zij met de roadster kunnen doen.

Alpina-oprichters komen met Bovensiepen-productlijn

BMW leverde een V8 met handbak. Alpina dacht aan een V12-motor, want daarmee zou de open tweezitter de ultieme cruiser zijn. En zo startte de ontwikkeling van een Alpina Z8. De V12 paste in de motorruimte, maar daarvoor moest Alpina de oliepomp verwijderen.

Topman Alpina zag een aflevering van Top Gear

Maar hier staat een Alpina Roadster V8. Ja, want de directeur van Alpina zag een aflevering van Top Gear, waarin de presentator zich afvroeg of de Z8 nu een boulevardcruiser of een sportwagen was. Hij was beide nét niet. Die opmerking prikkelde de Alpina-topman om een echte cruiser te creëren.

Waarom is deze Alpina B5 (niet) beter dan de M5?

Van de Alpina Roadster V8 zijn 555 stuks gemaakt, binnen de Z8-oplage van 5704 stuks. Dat zijn er meer dan Alpina in gedachte had. Alpina dacht aan 333 stuks, maar BMW USA bemoeide zich met de auto. Zij wilden de speciale editie in Amerika via het officiele leveringsprogramma aanbieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.