Stijn Kuster
Stijn Kuster Uw garage 3 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Uw garage: Oma Minerva heeft Simca 1000 S voor kleinkinderen

Een verwarmde garage, af en toe een klein duwtje en grondig afgedroogd worden na een plotselinge regenbui; de Simca 1000 op deze pagina’s mag van geluk spreken met een eigenares als Minerva Calis. 

Ik was altijd al gek van oude auto’s. Het is mooi om te zien hoe eenvoudig ze soms gemaakt zijn. Ik ben eens op Cuba geweest en mijn man moest me telkens meeslepen. Ik bleef bij elke auto staan kijken. Hij: “Kom nou mee!” Ik bedacht me dat ik gewoon moest gaan sparen.

Een Simca 1000, dat moest ‘t worden

Het moest een Simca 1000 worden. Dat vierkante, die koekblikvorm, dat vind ik leuk. Ik ben eerst bij een andere 1000 gaan kijken. Oranje, in een matig staat van onderhoud. Dat was ‘m niet. En toen vond ik deze.

Simca 1000 S, Uw garage
(Afbeelding: Autovisie Magazine) (Afbeelding: Autovisie Magazine)

Ik kon direct in de Simca rijden; er hoefde niets aan te gebeuren. De auto van mijn man was in onderhoud bij de Peugeot-dealer en daar ben ik in eerste instantie heen gegaan voor onderhoud. Maar dan is er zo’n snotneus mee bezig, die niet weet hoe zo’n auto werkt. Ik was de Simca soms weken kwijt en het kostte me een kapitaal. Ik heb overal rondgevraagd voor een goed adres en er bleek hier vlakbij een prima garage te zijn.

Simca 1000 S Coupé (1968) – Uw Garage

Ik ga vaak gewoon lekker rijden met de Simca. Zondagochtend, of rond zes uur als iedereen aan tafel zit. Dan is het heerlijk rustig op de weg. Gewoon rondtoeren, echt voor de lol. Geen doel, dat is leuk. De snelheidsmeter schommelt een beetje, maar verder werkt alles prima.

Plotselinge regenbui

Als ik onderweg ben en het begint te regenen, wordt de auto helemaal afgedroogd voor hij thuis de verwarmde garage weer in gaat. Alle deuren open, de dorpels, alle randen droog. Je moet echt uitkijken en er goed voor zorgen, want ze kunnen behoorlijk roesten. En als de auto langer in de garage staat, ga ik soms even kijken en dan geef ik de auto een klein duwtje. Even verplaatsen is goed voor de banden. 

Simca 1000 S, Uw garage
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Als ik mijn auto hier in het Gooi ergens neerzet, staat er dikwijls een dikke Mercedes voor of achter. Maar de mensen kijken naar de Simca. Er staan ook altijd handafdrukken op het raam van mensen die naar binnen hebben gekeken. En de auto heeft al meerdere keren op de stand van de club in het Mecc gestaan. Ik ga dan elke dag kijken of alles goed gaat. De man van wie ik deze auto heb gekocht, heeft nog een Simca. Die kom ik dus weleens tegen. En elke keer is het: hoe is het met mijn auto? “Ho, ho”, roep ik dan gelijk: “míj́n auto!” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.