Stijn Kuster
Stijn Kuster Uw garage 8 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Uw Garage: Jellie restaureerde haar Mercedes 190, en die is te mooi!

Jellie van Abbema restaureerde samen met haar vader haar Mercedes 190. En die is eigenlijk te mooi geworden… 

Zes jaar terug kocht mijn vader een Mercedes 190, een mooie 2.6 met weinig kilometers. Ik besloot gelijk: als ik 18 ben, wil ik ook in zo’n auto rijden. Sinds die tijd heb ik veel gekeken wat er te koop stond en heb ik samen met mijn vader verschillende auto’s gezien.

De Mercedes 190

In Duitsland stond een mooie, maar die was weg voor we het wisten. We hebben er ook een in Den Bosch gezien, maar die had een automaat die niet deugde. En toen, net voordat ik zestien werd, vonden we deze. Ik was in eerste instantie niet direct enthousiast, maar mijn vader vond dat dit hem moest worden: “Alles wat hieraan mankeert, is wel op te lossen.” En zo kocht ik mijn 190. Iemand had deze 1.8 Avantgarde Rosso uit Duitsland gehaald om op te knappen, maar dat kwam er door omstandigheden niet van. Er zat ook nog geen Nederlands kenteken op de Mercedes. 

Uw Garage, Mercedes 190, occasion
(Afbeelding: Autovisie)

We hebben de auto naar huis gehaald en zijn voorzichtig begonnen. De wielen eraf, de flankbeplating eraf en toen zagen we dat er wel wat aan de hand was… De complete wielophanging voor en achter is vernieuwd; draagarmen, subframe-rubbers en remmen. En uiteindelijk zat er erg veel roest en rottigheid aan.

Veel hulp

Ik ben zelf niet heel technisch, maar heb wel overal bij geholpen. Ik heb veel van de demontage gedaan en de onderdelen bij elkaar gezocht en besteld. Ik weet dus inmiddels wel hoe die auto in elkaar zit. We hebben alles aan de auto samen gedaan. Toen de Mercedes 190 klaar was, moest hij apk-klaar worden gemaakt en is hij naar de RDW gegaan voor het kenteken. Doordat we dat hebben uitbesteed, kon ik na drie weken rijden. Als we zelf een afspraak hadden gemaakt, had het drie maanden langer geduurd. 

Jellie mag pas kort rijden met de Mercedes 190

Ik heb mijn rijbewijs sinds mei vorig jaar en dit jaar in januari ben ik 18 geworden. Ik heb dus maandenlang onder begeleiding moeten rijden. Best leuk, maar toen ik eenmaal 18 was en alleen op pad mocht, voelde dat toch wel als de echte vrijheid. Ik moet ergens heen, ik heb zelf een auto, dus ik stap in en ga op pad. Ik heb ervoor gewerkt in de supermarkt en door folders rond te brengen. Ik had een doel: die 190, daar spaar ik voor. Het is nu echt mijn eigen auto. Ik hoef nooit te vragen: ‘Mag ik ‘m mee?’, ik zeg gewoon: ‘Ik neem ‘m mee.’   

De auto is eigenlijk zo mooi en goed geworden, daar wilde ik niet mee in de winter rijden. Ik besloot op zoek te gaan naar een nette auto voor in de winter en in de regen. Daar heb ik ook een 190 voor gevonden. Die is best goed en hou ik netjes. Met de 190 D van mijn moeder erbij hebben we nu vier Mercedes 190‘s thuis. Het is wel mijn plan om deze te houden. Er zit heel veel werk in, het is een bijzonder type én het is toch mijn eerste auto. 

Waarom de EQE SUV een échte Mercedes is!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.