Stijn Kuster
Stijn Kuster Uw garage 10 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Uw Garage: Han heeft al 46 jaar dezelfde Jaguar XJ6

Een auto van de zaak of de aanschaf van een nieuwere auto zijn voor Han Swagerman nooit een reden geweest om zijn Jaguar XJ6 weg te doen. En voor je het weet, ben je dan 46 jaar verder.  

De eerste 38 jaar van mijn werkzame leven was ik in loondienst, 32 jaar daarvan zat ik in de installatietechniek. Ik deed storingen en service en was dus altijd onderweg in mijn Citroen DS. Daar heb ik er geloof ik 12 van gehad. En toen kwam ik deze Jaguar tegen. Met een kapotte motor, een deuk in het portier en kale plekken in de lak.

De Jaguar XJ6 van Max Tailleur

Deze auto is nieuw gekocht door de komiek Max Tailleur; die kon hem wel betalen. Maar er kwamen andere eigenaren en dan wordt er al snel minder geld uitgegeven aan onderhoud. Het stellen van de kleppen is een tijdrovende klus en kost dus veel geld. En dat wordt dus wel eens overgeslagen. Daardoor is waarschijnlijk een van de kleppen te heet geworden en vastgeslagen.

Jaguar XJ6, Uw Garage, han
De Jaguar Xj6 van Han. (Afbeelding: Autovisie Magazine)

Ik heb op mijn zeventiende een jaar in een garage gewerkt en sleutelde altijd al aan motoren en auto’s en het is een relatief eenvoudige motor. Na wat avonden sleutelen liep de 2.8 dus weer en ben ik ermee gaan rijden. Het was vooral motorisch een enorme stap vooruit ten opzichte van de DS. Maar toen begonnen klanten de baas te bellen: die Jaguar, dat was toch wel een beetje overdreven voor een monteur.

Jaguar XJ6, Uw Garage, han
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

En ik kreeg te horen: ‘Ik snap wel dat jullie zo duur zijn, moet je kijken wat voor auto’s jullie rijden!’ En als ik dan vroeg wat ze zelf reden, bleek dat altijd iets te zijn waar ze veel meer aan hadden uitgegeven dan de 3000 gulden die ik voor de XJ had betaald. Ik begreep niet waar ze zich druk om maakten, maar na een paar jaar kwam er toch een auto van de zaak. De Jaguar mocht bij het bedrijf binnenstaan; ik zag geen reden om hem te verkopen.

Han heeft de auto 46 jaar

Het rijdt voor een Jaguar van 53 jaar oud hartstikke goed, maar het was dan ook geen goedkope auto. Iedereen bestelde een automaat in de Jaguar XJ, maar hier zit een handgeschakelde vierbak in met een overdrive. Die zijn nu zeldzaam en gezocht en bovendien zuiniger en sportiever. Maar je kan hem ook schakellui rijden; in zijn drie een rotonde over gaat probleemloos. Bij het uitschakelen van de overdrive moet je iets gas bijgeven. Met deze 4.2 moet hij de 200 km/h halen; ik heb in Duitsland 190 gereden met de 2.8 en dat gaat prima. Er staat nu 120.000 kilometer op de teller en hij heeft me in al die tijd maar één keer laten staan.

Ik zet de auto ook niet graag ergens onbeheerd neer. Mijn kinderen hebben er weinig mee en kunnen hem niet zelf onderhouden. Het zou misschien mooi zijn als ik iemand zou vinden die meer met de Jaguar gaat rijden en er goed voor blijft zorgen. 

Uw Garage: Suzuki LJ 80 Q met uitneembare deuren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.