Stijn Kuster
Stijn Kuster Uw garage 4 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Uw Garage: Deze Ford Granada was van koningin Juliana

Henry Hol kocht deze auto 10 jaar geleden via een piepkleine advertentie in De Telegraaf. Nu is de Ford Granada nog steeds van hem: Hij stond te koop in Soest bij een man van dik in de 70. Zijn moeder had er vooral in gereden. Die moeder is erg oud geworden en vond de Granada eigenlijk veel te groot en dat was te zien, er zat wel een deukje en een krasje hier en daar.

De man reed er af en toe nog mee over zijn terrein om de techniek gangbaar te houden en stopte de Ford daarna weer onder het dekzeil van een vrachtwagen. Ik heb er drie uur gezeten, de man had op Soestdijk gewerkt en zat vol verhalen. Door zijn enthousiasme werd ik echt verliefd op die auto.

In deze Ford Granada zat koningin Juliana

Volgens de overlevering was het oorspronkelijke kenteken AA 0013 en werd Juliana in deze auto rondgereden voor privézaken. Er waren twee van deze auto’s, voor officiële bezoeken stond een andere Granada klaar.

Uw Garage, Ford Granada,
(Afbeelding: Autovisie)

Toen de auto onder het dekzeil vandaan kwam, liep hij gelijk. Door het gewicht van het zeil en het tevoorschijn halen en weer afdekken was de lak wel bekrast. De uitlaat was echt rot en niet meer te krijgen, die hebben we opgelapt. Nadat ik er vier andere banden onder had gezet en de verlichting had nagekeken, was de Ford Granada een week later weer goedgekeurd. Ik heb ondertussen heel wat Fords gehad, veel Taunussen en Capri’s. En er zijn er meer geweest van het koningshuis. Soms ging je op een auto af en wist je dat vooraf niet eens. Maar die zijn allemaal weer verkocht. 

Veel werk

Vier jaar geleden heb ik de Ford Granada helemaal uit elkaar gehaald. Vooral het metaal onder het vinyl dak en van de spatborden was slecht. De schermen en deuren zijn toen gedemonteerd en als je de ruiten er dan ook uithaalt, begint de ellende pas goed. Je komt allerlei kleine dingen tegen. Het is echt veel werk; er zitten heel wat nieuwe stukjes in. Daar gaat veel tijd en energie in zitten.

Er zitten nu imitatie-spatborden op. De originele heb ik nog, die zijn slecht en daar zit nog laswerk aan, maar die wil ik er uiteindelijk wel weer op hebben. De uitlaat is speciaal gemaakt, die was echt niet meer te krijgen. Ik hou alles in de gaten voor onderdelen en als ik iets zie voor een redelijke prijs, koop ik het. Zo vond ik laatst een paar strips voor op de deur. Die van een Ford Granada Ghia zijn net iets breder dan voor de andere versies. Als je ze zoekt, vind je ze niet en nu liep ik er toevallig tegenaan. 

 Af en toe ga ik ermee naar mijn werk of rijden we er een rondje mee op de Veluwe. Maar ik ga er ook gewoon boodschappen mee doen en af en toe rijd ik oudere mensen rond voor hun plezier. De Ford Granada rijdt heerlijk, het zoeft over de weg. Ik ga ‘m niet in de schuur laten staan; dat is zonde. Oudere mensen herkennen het verleden gelijk aan de kleur. Ze weten dat deze kleur alleen werd geleverd aan het Koninklijk Huis; je ziet ze wijzen. We hebben hier heel wat Fords gehad, maar deze auto gaat niet meer weg, daar ga ik spijt van krijgen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.