Arno Lingerak
Arno Lingerak Video 22 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Uw Garage – Thomas is zuinig op zijn Oldsmobile Custom Cruiser

Thomas van Teulingen had deze Oldsmobile Custom Cruiser al tweemaal eerder te koop zien staan. De derde keer sloeg hij toe. 

We hadden vroeger Volvo’s thuis, lange tijd een 240. Ik las veel autotijdschriften en had vooral belangstelling voor Amerikaanse auto’s. En ik denk dat het door die 240’s komt dat ik eigenlijk altijd een voorkeur heb gehad voor stations. Toch was mijn eerste auto niet Amerikaans én geen station. Een week nadat ik mijn rijbewijs haalde, kocht ik een Mercedes 407 brandweerauto. Die bouwde ik om tot camper; daar heb ik veel mee gereisd.

Toen die 407 slecht werd, kwam de eerste Amerikaan, een  Chevrolet Impala station uit 1973. Niet echt een goede auto, maar ik heb er toch een behoorlijke tijd in gereden. Daarna kwam de eerste Oldsmobile, maar toen de oldtimerregeling veranderde, werd die onbetaalbaar. De gasinstallatie moest eruit en op benzine reed het veel te duur. Er kwam weer een Mercedes-bus. 

Toen ik vader werd, moest er iets beters komen. Ik werd net als mijn vader Volvo-rijder, kocht een V70 R AWD en haalde ook auto’s uit Zweden. Mijn broer woont daar, dus die zocht ze uit. Ik vloog erheen met een vriend, we deden een barbecue en een paar biertjes, gingen naar een ijshockeywedstrijd en dan reden we terug. Dan had ik twee auto’s op het pad staan, die zette ik op kenteken en dan reed ik daar weer even in tot ze verkocht waren. Het leverde weinig op, maar je reed zelf weer een tijdje een leuke auto en ik zag mijn broer wat vaker. 

Oldsmobile Custom Cruiser tussen de Peugeot-advertenties

Ik heb altijd wel iets gehad met Oldsmobile, en dan speciaal de modellen met deze ‘clamshell’-achterklep. Hierbij gaat het raam omhoog in het dak en de achterklep verdwijnt tussen de bodem en de bumper, beide elektrisch. Ik heb dat altijd gave modellen gevonden, ze zijn gemaakt van ‘71 tot ‘76 en werden verkocht door Oldsmobile, Buick, Pontiac en Chevrolet. Er zijn een paar handgebouwde Cadillacs met zo’n klep. Naargelang het merk zijn ze meer of minder luxe. De Oldsmobile is de betere variant; alles is wat steviger, wat dikker, er is wat meer luxe.

Ik ging zo’n 10 jaar geleden online op zoek in Amerika en zag deze auto te koop staan, maar hij was toen boven mijn budget. De auto is wel door iemand in Nederland gekocht en toen een paar jaar uit beeld geweest. Later zag ik ‘m op Marktplaats staan, maar er werd te veel voor gevraagd. De persoon die hem toen kocht, heeft hem ook weer te koop gezet, dit keer voor een veel redelijker prijs.

Uw Garage: Škoda 120L en de rest van Jeroen’s (Oostblok)verzameling

Het was een bijzondere man. Hij had twee auto’s, deze en een Peugeot 205. Hij wilde er één houden, maar welke dat was, maakte niet veel uit. De Peugeot stond eerst op Marktplaats. Toen hij de Oldsmobile ook te koop zette, deed hij dat door de advertentie van de Peugeot aan te passen. Ik vond deze Custom Cruiser dus tussen de Peugeot-advertenties.

Ik ben er gelijk heen gereden en toen ik de Oldsmobile zag, was ik verkocht. Er moest wel wat aan gebeuren, de auto was slechter dan in de advertentie aangegeven was. Ik heb de eigenaar uitgelegd dat ik al veel van dit soort auto’s had gehad, dat ik dus wist wat het kostte om de auto in goede staat te krijgen en dat ik hem een realistisch bod zou doen dat behoorlijk lager was dan zijn vraagprijs. Maar na wat heen en weer onderhandelen zijn we er toch uitgekomen. 

In de loop der jaren veel aan de Oldsmobile gedaan

In de loop der jaren is er heel wat aan gebeurd. De automaat voelde niet goed en lekte olie. Ik wist dat het niet lang goed zou gaan en inderdaad stond ik daar op een gegeven moment mee langs de kant van de weg. Die bak is toen gereviseerd. Ook veel elektrische dingen werkten niet, zoals de ruitenwissers, de elektrische ramen, de stoelverstelling, de cruise control en de bediening van de achterklep vanaf de achterkant. Maar het is allemaal General Motors, dus onderdelen zijn prima verkrijgbaar.

Uw garage: Jorrit’s bizarre VW-collectie met Volkswagen-MAN 4×4

Ik heb alleen nog niets aan het plaatwerk gedaan. Vroeger zou ik het laten gaan, dan reed je nog een tijdje door en uiteindelijk deed je de auto dan weg. Het gaat een klein vermogen kosten, het is ontzettend veel werk, al het chroom moet eraf. Maar het gaat in de toekomst zeker gebeuren; deze Oldsmobile is het waard.

Het is echt een goed rijdende auto; ik ben ermee naar Zuid-Frankrijk geweest met mijn gezin, ik ben ermee naar Stockholm gereden naar mijn broer en dat gaat probleemloos. Hij rijdt natuurlijk op gas, het verbruik is met 1 op 2,5 enorm. Op zo’n Frankrijk- of Zweden-reis kost dat dus wel wat, maar je gaat maar één keer op vakantie en je bent wél lekker weg. In de winter gaat de auto op stal. Het blijft een gebruiksvoorwerp, ik doe er alles mee, maar ik wil hem wel netjes houden. Ik ben er zuinig op! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.