Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 17 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Toyota MR2: een sportauto zonder divagedrag – Peters Proefrit

De Toyota MR2 heeft alle kenmerken van een echte sportauto voor een fractie van de prijs. Zonder het divagedrag, want hij is betrouwbaar en makkelijk in de omgang.

Deze tweede generatie Toyota MR2 is vanaf 1989 tien jaar geproduceerd. De motor ligt overdwars vóór de achteras en drijft de achterwielen aan om de enthousiast te bedienen. Hij was er als coupé, targa en als zeer zeldzame spider, waarvan minder dan honderd exemplaren (niet officieel) zijn gemaakt.

Uniek

Dit is een Toyota MR2 van na de facelift. Die is tijdlozer, doordat de spoilerlip, de zijskirts en het paneel tussen de achterlichten in carrosseriekleur zijn gespoten. Daarnaast heeft hij ronde achterlichtunits, 15-inch lichtmetalen wielen en een achtervleugel uit één stuk. Het was bij zijn verschijning een relatief betaalbare tweezitter met supercartrekjes, waarmee Toyota een uniek aanbod had.

Turbo

De Toyota MR2 is in Nederland alleen geleverd met een atmosferische 2,0-liter viercilinder. Eerst met 156 pk en later met 175 pk bij 7000 toeren per minuut. In Japan werd hij met een turbo zelfs opgeblazen tot meer dan 240 pk. Maar het beschaafde karakter van deze natuurlijk ademende viercilinder past goed bij het middenmotorconcept.

Niet exotisch

Het vermogen van de Toyota MR2 komt rustig vrij en hij blijft groeien tot de rode lijn in de toerenteller. Heel exotisch klinkt het blok niet, maar de rauwe ronk pal achter je rug vergroot de beleving en inspireert om door te halen. Om vervolgens met het korte pookje de volgende versnelling er met een mechanische klik in te leggen. Een fijne aandrijflijn om te bedienen en de zestienklepper is gewaagd aan het onderstel.

Volbloeden

Met achterwielaandrijving en een goede gewichtsverdeling biedt de Toyota MR2 genoeg mogelijkheden tot rijplezier. Wel beducht zijn voor het gewicht achterin! De kont heeft daardoor een meer dan gemiddelde drang om in het grensbereik uit te breken. Inherent aan dit concept, net als bij de Italiaanse volbloeden. De MR2 waarschuwt wel eerst met onderstuur en dan moet je het al bont maken.

Juiste reflexen

De Toyota MR2 is doorgaans neutraal en intuïtief manipuleer je het weggedrag. Beetje meer gas, iets forser insturen of even liften om de neus weer naar binnen te laten trekken. Hij heeft niet de scherpe rijeigenschappen van zijn rauwere voorganger, maar hij spreekt wel met het juiste accent. Zeker naar moderne maatstaven is het een communicatieve auto. Deze generatie MR2 heeft weliswaar een minder zuivere reputatie dan het origineel, maar hij bezit wel degelijk de juiste reflexen voor een sportauto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.