Stijn Kuster
Stijn Kuster Video 10 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Test Cadillac Escalade V: nog één keer escaleren

Voordat Cadillac zijn schepen achter zich verbrandt door alleen nog maar elektrische auto’s te gaan leveren, brengt het zijn meest milieuonvriendelijke auto op de markt. Als je gaat, dan maar met een knal. Nietwaar? 

En eigenlijk valt het allemaal nog wel mee met de Cadillac Escalade V. Moederbedrijf General Motors heeft namelijk serieus overwogen om een V16-motor in de fullsizeSUV te persen. Dat werd zelfs voor de Amerikanen iets te gortig en daarom is het slechts een bescheiden 6,2-liter V8 geworden, maar met een knots van een supercharger.

Cadillac Escalade V

De V8 slaat er 682 pk bij 6000 toeren per minuut uit en de trekkracht bedraagt 885 Nm bij 4400 omwentelingen per minuut. Genoeg om een goederentrein op gang te helpen. Die is dan ook ongeveer net zo zwaar als deze Escalade.

Cadillac Escalade
(Afbeelding: Wheelsage)

Hij weegt 2820 kg en dan hebben we het over de variant van 5,38 meter lengte. Er is ook een Escalade Stretch Vehicle (ESV) met een 33,5 centimeter langere wielbasis. Die meet bijna 5,8 meter en weegt 86 kg meer. Peanuts voor die V8. 

Meer Co2-uitstoot dan Tata Steel

Hij stoot meer CO2 uit dan Tata Steel en verbruikt meer brandstof dan een opstijgende jumbojet. Daarbij beukt de Cadillac in grofweg 4,5 tellen naar 100 km/h en een topsnelheid wordt niet opgegeven. Die doet er ook niet toe, belangrijker zijn de klanken dat het bakbeest uitstoot. Stationair plopt hij lekker in de vier eindpijpen en onder volle belasting klinkt het nog indrukwekkender. De compressor jankt, de V8 dondert onder de kap en hamert erop los in de einddempers. De Cadillac maakt kortom het geluid dat hoort bij een auto van deze omvang. Het is een showmaster die zijn hoge testosteronspiegel niet onder stoelen of banken steekt. Maar mag het, want je krijgt in Nederland een eigen feestdag voor je gulle bpm-gift.  

De laatste

Een onmogelijke, maar tegelijkertijd geweldige praalwagen in de laatste benzinegestookte optocht van Cadillac. Hierna wordt alles anders en ongetwijfeld minder clichématig Amerikaans…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.