Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 18 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Test: Audi S4 (2019) – VIDEO

De Audi S4 is er voortaan alleen met een dikke dieselmotor in Europa. Niet getreurd, want de 3.0 V6 TDI levert 347 pk en 700 Nm. Of missen we toch een brullende benzinemotor? Peter Hilhorst geeft het antwoord.

De Audi S4 levert zijn indrukwekkende prestaties in Europa niet langer op benzine, maar op diesel. De 3,0-liter V6 TDI-motor is een bekende uit de grotere S-modellen van Audi. Hij heeft een normale turbo en een elektrisch aangedreven turbocompressor, zodat de motor vanaf stationair toerental al zijn monsterlijke prestaties kan leveren. De Audi S4 TDI heeft 347 pk en 700 Nm, waarmee hij door zijn permanente vierwielaandrijving in slechts 4,8 seconden naar 100 km/h kan sprinten. De topsnelheid is uiteraard begrensd op 250 km/h. De prijs is nog niet bekend, maar reken op zo’n 100.000 euro. De Audi S4 TDI is er als sedan en als stationwagen.

Nepuitlaten

De Audi S4 TDI is in het Turboblau een zeer aantrekkelijke auto om te zien. De A4 is gefacelift en dat is te zien aan een vlakkere grille, scherper gelijnde koplampen, fraaie inkepingen in de spatborden en een achterzijde die breder moet lijken door een strip tussen de lichten. Als S4 heeft de Audi prachtige wielen, verchroomde details aan de buitenzijde en vier uitlaten onder de achterbumper. Alhoewel, de rechteruitlaten zijn een plastic inzetstuk, waarachter helemaal geen echte pijpen zitten. Vanbinnen is het ook een echte Audi met fraaie materialen, een strakke afwerking, goede sportstoelen en een multimediasysteem dat zich alleen maar met aanraakopdrachten laat aansturen. De centrale draaiknop op de middentunnel is verdwenen.

Audi S4

Schandaal

De reden voor de dieselmotor in de neus van de Audi S4 TDI is duidelijk. Een diesel is zeer efficiënt en stoot daardoor relatief weinig CO2 uit. Vanaf volgend jaar mogen fabrikanten in Europa over hun hele wagenpark nog maar 95 gram CO2 per kilometer per auto uitstoten. Daarom koos Audi voor een dieselmotor in deze S4 om zijn totale uitstoot te kunnen drukken. Maar de beslissing voor de dieselmotor is waarschijnlijk nog voor Dieselgate genomen, waarin Audi een grote rol speelde. Als gevolg van dat grote schandaal is de dieselmotor minder populair geworden en is het maar de vraag of deze Audi S4 TDI goed gaat verkopen.

Dure diesel

In Nederland geldt er in elk geval een flinke BPM-toeslag op dieselmotoren, waardoor diesels veel duurder zijn geworden. Dat heeft de verkopen dan ook geen goed gedaan. Buiten Europa levert Audi de S4 wel met een 3.0 V6 TFSI-benzinemotor met 354 pk. Missen we die? Peter Hilhorst vertelt in deze video of dat zo is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.