Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 18 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Audi RS Q3 Sportback – Sneeuwkanon – Video

Waar de vorige Audi RS Q3 in de juiste kleurstelling nog kon opgaan in de massa, geldt dat voor deze generatie bepaald niet meer. Zeker niet als Sportback die met zijn dik aangezette bilpartij alle schaamte voorbij is.

Dat past ergens ook wel bij de motor, wat nog steeds een opgevoerde vijfcilinder turbo is met voortaan zelfs 400 pk en 500 Nm. Van buiten klinkt het meer alsof hij blaast dan loeit, maar in het interieur laat de vijf-in-lijn turbo vanonder de motorkap vandaan nog luid en duidelijk van zich horen. Onheilspellend laag onderin het toerenbereik, getergd en agressief als de laatste vlakjes van de digitale toerenteller rood kleuren.

DSG

De zeventraps DSG automaat zet feitelijk geen stap verkeerd, maar mag in een Audi RS op scherp (voortaan met één druk op de RS-knop op het stuur), met net wat meer gevoel de volgende versnelling erin rammen. En in comfort juist wat sneller reageren.

Via die versnellingsbak komt het vermogen uit bij een vierwielaandrijvingsysteem met Haldex koppeling die in een oogwenk tot vijftig procent van het vermogen naar achteren kan dirigeren. Helaas(?) geen koppelsturend differentieel of andersoortige techniek op de achteras om de RS Q3 op vermogen de bocht door te kunnen jagen. Louter remingrepen om iets dergelijks te simuleren.

Alcantara

Het met alcantara beklede optionele sportstuur ligt perfect in de hand en staat net als stuur en pedalen op de gewenste plek. De stevig gevormde kuipstoel had nog wel een tandje of twee lager in de auto mogen staan om helemaal te kunnen vergeten dat je in een SUV rijdt.

Op de rest van het interieur valt vanzelfsprekend weinig aan te merken. Dát is één voorsprong die Audi tenminste nog heeft weten te behouden op de concurrentie. Qua gebruiksgemak en bouw tenminste, want net als in de reguliere Q3 tref je links en rechts toch behoorlijk goedkope kunststoffen aan voor zo’n dure auto.

Rijcomfort Audi RS Q3 Sportback

Hoe het precies gesteld is met het rijcomfort kunnen we op basis van de gereden kilometers op ijs en besneeuwde straten nog niet accuraat inschatten. Wel raadde de onderstelspecialist ter plaatse aan om in combinatie met de optionele 21 inch wielen altijd de variabele schokdempers te nemen.

Grote domper op de feestvreugde is de forse prijs die Audi genoopt is om te vragen voor de RS Q3. Ondanks een makeover is de vijfcilinder nog altijd een drinkebroer, waarbij het wagengewicht van 1700 kilo en standaard vierwielaandrijving niet bepaald helpen. Door de CO2-uitstoot van 202 g/km kijken we hier tegen een vanafprijs van 103.170 euro aan voor de SUV en 1.400 extra voor de Sportback.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.