Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 25 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo zette Citroën iedereen op een dwaalspoor | Sjoerds Weetjes 323

Wie door de allernieuwste editie van het Autovisie Jaarboek bladert, ziet onder het kopje BMW voor het eerst de aanduiding XM staan. Het mag dan de primeur voor BMW zijn, de lettercombinatie stond al eerder in de Autovisie Jaarboeken en wel in de exemplaren van 1989 tot en met 2000. Toen viel XM onder Citroën.

Het BMW-model draagt dus een gerecyclede naam, al is het origineel niet van de Duitsers zelf. Hoe de fabrikant op de naamgeving is gekomen, legt Sjoerd van Bilsen uit in de nieuwste aflevering van Sjoerds Weetjes. Hij geeft aan waar XM binnen het BMW-programma voor staat. Maar hij richt zich natuurlijk op de originele drager van de XM-naam, de luxueuze Franse limousine ofwel het topmodel van Citroën in de jaren 90.

Citroën XM (Project V8)

Sjoerd legt onder andere uit hoe Citroën op de naam kwam. Hij verklaart tevens waarom er voor deze lettercombinatie is gekozen. Daarnaast vertelt Sjoerd hoe de grote vijfdeurs hatchback, die fractioneel groter was dan zijn voorganger CX, tot stand is gekomen.

Hij neemt je mee naar 1984, toen het project V8 van start ging. In het verhaal hoor je waarom de XM twee interne codenamen heeft. Hij geeft tevens aan wat de historische link met eerdere modellen is en verklapt in wat voor tijdsbestek het ontwerp van de grote Fransoos is neergezet.

Tijdens de ontwikkeling van de ‘V8’ moest Citroën het budget verhogen. Niet van de eigen ontwikkelingsafdeling, maar van de ontwerper van de vijfdeurs hatchback. Hoe dat zit hoor je in de video. Achteraf heeft Citroën daar geen spijt van gekregen, maar de verantwoordelijke personen kregen er wel grijze haren van, zo gaven ze na de marktintroductie van de XM aan.

Sjoerds Weetjes 101

In de video hoor je nog veel meer weetjes, zoals je in deze exclusieve videorubriek van Autovisie gewend bent. Aflevering 323 staat volledig in het teken van de Citroën XM. Over modellen van Citroën vertelde Sjoerd al eerder, zoals over de C4 Cactus en de C5 Aircross. Ook het zustermerk DS kwam meerdere malen aan bod. Weet je dat voor de DS 7 Crossback Lego-stenen de oplossing brachten om een technische noviteit te realiseren? Dat hoor en zie je in aflevering 101 van Sjoerds Weetjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.