Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Sjoerds Weetjes 16 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Opel Corsa had 40e verjaardag bijna niet gehaald | Sjoerds Weetjes 326

Driewerf hoera, de Opel Corsa viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Reden om bij dat heuglijk feit stil te staan. Althans, we gaan terug naar begin jaren tachtig, toen Opel besloot om zijn leveringsprogramma aan de onderzijde uit te breiden.

Het leven begint bij 40, hoor je vaak. De Opel Corsa bereikt die leeftijd nu, maar het had weinig gescheeld of er was geen huidige generatie Corsa gekomen. General Motors wilde om de hoge ontwikkelingskosten te spreiden heel veel exemplaren per jaar van de compacte middenklasser verkopen. En zo zag het er in eerste instantie ook naar uit.

Opel Corsa had het bijna niet gehaald

Echter, plotseling trokken steeds meer markten zich terug, waardoor het beoogde jaarvolume van de Opel Corsa richting de kritieke ondergrens dreigde te gaan. General Motors stond op het punt om de ontwikkeling te staken, maar besloot toen om Opel als geheel van de hand te doen. De reddende engel voor Opel werd het Franse Opel, dat inmiddels samen met de Fiat Group Stellantis vormt. Het project Corsa werd in sneltreinvaart opgezet, want de Fransen kregen geen bruidsschat in de vorm van een productierijpe compacte middenklasser. Dat en meer hoor je in deze exclusieve aflevering van Sjoerds Weetjes.

De Corsa heeft de 40e verjaardag dan toch bereikt. In aflevering 326 van Sjoerds Weetjes gaan we terug naar begin jaren 80. Waarom kwam Opel met de Corsa? Waar komt de naam van de productlijn vandaan? Klopt het dat het Duitse merk de thuismarkt in eerste instantie negeerde? Antwoorden op die vragen en nog meer hoor je in aflevering 326 van de vaste videorubriek Sjoerds Weetjes.

Voor de liefhebbers, en niet alleen die van Opel, maakte Sjoerd van Bilsen eerder afleveringen over bijvoorbeeld het nieuwe familiegezicht van Opel, de speciale verlichtingstechniek op de vorige generatie Astra en over de niet verschenen tweelingbroer van de Cascada. Alle video’s zie je op Autovisie.nl of via Youtube.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.