Toyota Corolla Cross: Bruikbaar tussenmaatje
Noem eens een Toyota SUV was tot voor kort een vraag die je met kop of munt kon beantwoorden: je had een RAV4 en C-HR. Met deze Corolla Cross heb je een zeventraps multiple-choice aanbod.
Nu met deze Corolla Cross erbij is het SUV aanbod bijna zeven stuks, tel maar mee. De hoogpotigen van de familie begint al met de Cross versies van de Aygo en Yaris, dan heb je de C-HR en, deze Corolla Cross, de RAV4, de Highlander en de volledig elektrische bZ4X. Nummer acht durven we niet in datzelfde rijtje noemen want dat is eenzame klasse, de legendarische Land Cruiser. Dat is de terreinauto voor professionals en geen SUV of cross-over. Moet je deze Corolla Cross nou een cross-over noemen of een SUV? Dat gaan we testen. Hij heeft iets minder grondspeling dan de grotere RAV4 maar hoe zit het met rest van zijn functionaliteiten?
Geen extravagante lijnen
Je vraagt je bijna af of hij wel bestaansrecht heeft want zijn afstand totde C-HR en RAV4 is niet heel groot. Dat niet iedereen de extravagante lijnen van de C-HR lust, riepen we al bij zijn introductie dus voor die mensen is nu deze wat rustiger vormgegeven Corolla Cross. Die biedt ook wat meer ruimte achterin dan de Coupe High Rider zoals de C-HR voluit heet, kan bieden. De hoge Corolla is duidelijk ruimer maar niet zo groot en ruim als de RAV4 die toch echt in het D in plaats van het C-segment thuishoort.
SUV of cross-over?
En nog even over die vage discussie SUV of cross-over, Toyota heeft het vooral over de SUV-looks van Corolla Cross en zo is het. Verwacht geen echte SUV kwaliteiten van deze verstoerde Corolla maar wel de uitstraling en wat meer functionaliteit dan een gewone Corolla waar hij dan eigenlijk nauwelijks op lijkt. Laten we de maten even noemen om de helder te maken wat in eerste instantie wat diffuus lijkt. Deze Corolla Cross is 4.46 meter lang, 182,5 cm breed, 1,62 meter hoog en heeft een wielbasis van 264 cm. Die wielbasis en zijn platform is gelijk aan de C-HR maar voor de rest blijft hij qua maten en gewichten keurig het midden houden tussen de C-HR en RAV4.
Betere aandrijflijn
Deze Corolla Cross versie die er al langer was in Japans en Thailand heeft voor Europa de laatste, vijfde generatie, hybride aandrijflijn gekregen. De combinatie van een tweeliter viercilinder benzinemotor en een elektromotor levert een systeemvermogen op van 197 pk. De hybridetechniek met een nieuwe Li-ion batterijpakket werd niet alleen 14 procent lichter maar ook 14 procent efficiënter. Ook de koeling van het batterypack werd daartoe verbeterd.
Minder gejoel
Dat ze bij Toyota perfectionistisch zijn blijkt niet alleen keer op keer uit de hoge bouwkwaliteit en materialen maar ook het continue streven om wat goed is nog beter te maken. En dat geldt ook voor de aandrijflijn. Want ondanks het feit dat die al decennia echt zuinig en betrouwbaar zijn ze niet ideaal in de omgang. Wie meer dan gematigd gasgeeft hoor nog steeds die joelende motor door de krachtsoverbrenging van de continu variabele transmissie die nou eenmaal inherent is aan de opzet van de hybrideaandrijflijn. Dat erkennen ze bij Toyota ook en dus hebben ze bij deze generatie opnieuw geprobeerd de mate van gasgeven meer te synchroniseren met het toerental.
Corolla Cross een bruikbare toevoeging?
Wat merk je van al die verbeteringen als de Cross gebruikt zoals die bedoeld is? Als praktische gezinsauto dus, want zo positioneert Toyota hem vooral. Als je je als familyman of vrouw niet schuldig maakt aan scheuren is er prima te leven met de hybride, dat was al zo en dat is zo gebleven. Je hoort inderdaad iets minder motorgeluid als je meer gasgeeft. De volledig digitale cockpit is een aangename werkplek ook door de ruimte in de cabine, de vorm van de stoelen en de zitpositie.
De bouwkwaliteit, pasvorm en gebruikt materialen zijn bovengemiddeld goed. Alles is gericht op praktische gebruik en veel functionaliteit. En hij is minder groot maar ook goedkoper dan een RAV4 die er vanaf zo’n 45 mille in een vergelijkbare hybride-uitvoering is. Deze Corolla Cross is er vanaf 37.995 euro en staat al vanaf 15 oktober bij de dealers. Lees de hele test in Autovisie magazine.
Lees ook:
Ook interessant
-
Review Mazda CX-80: zijn de fouten van CX-60 hersteld?
-
De enige Rolls-Royce uit de koker van Volkswagen | Sjoerds Weetjes 429
-
Exclusief: op pad met Tsjechische hypercar van €1,4 miljoen
-
Deze betaalbare Opel Frontera is niet wat de naam doet vermoeden
-
De nieuwe Ford Capri verzet nergens de bakens
-
Audi A6 e-tron met enorme range gaat het BMW i5 moeilijk maken
-
EV vs. brandstofmotor: welke Mini Cooper S(E) is sneller?
-
De Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet blijft een AMG-light
-
De nieuwe BMW M5 is een kind van zijn tijd
-
Deze Lancia was niet gepland, maar wel gewenst | Sjoerds Weetjes 428
-
Review Ford Puma: nog steeds een feestje?
-
Nieuwe heup voor de Volvo XC90: kan hij er nu weer tegenaan?