Coen Grutters
Coen Grutters Review 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Volkswagen Touareg R is een budget Porsche Cayenne

De afgelopen jaren hebben we de Volkswagen Touareg moeten missen. Nu heeft de SUV een facelift ondergaan en is hij plots ook leverbaar als plug-in hybride. Zelfs de vernieuwde Volkswagen Touareg R komt met een stekker, waardoor wij hem weer met open armen mogen ontvangen.

Naast de R eHybrid komt de Touareg ook als Elegance eHybrid. Onder de kap ligt in beide gevallen een 3,0-liter V6 TSI-motor die op zichzelf zo’n 340 pk levert. Deze kennen we al uit het pre-faceliftmodel.

Volkswagen Touareg R als plug-in hybride

Het verschil is dat de zescilinder nu ondersteund wordt door een elektromotor. Daarmee wordt het vermogen van de Elegance opgekrikt tot 381 pk en 600 Nm, en dat van de R tot 462 pk en 700 Nm. Een paar pk minder, maar wel 50 Nm meer dan de Porsche Cayenne met nagenoeg dezelfde aandrijflijn.

Net als de Porsche mag de Volkswagen maar liefst 3.500 kilogram trekken. Ideaal voor mensen met een boot of paardentrailer die in een iets ingetogenere en goedkopere auto willen rijden dan een Cayenne of Range Rover. Wel is het logo op de achterkant nu verlicht, maar dat ziet niemand als je er een flinke aanhanger achter hangt.

Premiumgevoel van VW

Tegelijkertijd is de Volkswagen Touareg wel degelijk als premiumauto te classificeren. Wie goed zoekt, vindt her en der wat goedkopere plastics, maar de algehele beleving is goed voor inzittenden. De binnenkant is stijlvol vormgegeven en degelijk afgewerkt met mooie materialen. Bovendien verlichten ledstrips het interieur ‘s avonds op sfeervolle wijze.

Volkswagen Touareg R Elegance eHybrid plug-in hybride rijtest
(Afbeelding: Volkswagen / Maurice Volmeyer)

Nu de Volkswagen Touareg als plug-in hybride door het leven gaat, ligt er een 17,9 kWh-accupakket in de bodem. Relatief bescheiden voor een auto van dit formaat en de volledig elektrische range bedraagt dan ook slechts 50 kilometer.

Goedkoper dan het pre-faceliftmodel

Wel maken het accupakket en de stekker het mogelijk dat Volkswagen de Touareg iets goedkoper in de markt kan zetten. De Elegance eHybrid begint nu namelijk bij 89.990 euro, wat zo’n 1.000 euro minder is dan het goedkoopste pre-faceliftmodel. Deze Elegance komt echter – in tegenstelling tot de 99.990 euro kostende R-variant – niet standaard met luchtvering. De meeste klanten zullen dan ook direct voor de rijker aangeklede R-uitvoering gaan.

Touareg R

Volkswagen

8 Score

Pluspunten

  • Herkenbaar design
  • Prettige en krachtige aandrijflijn
  • Fraai interieur
  • Mag tot 3.500 kilogram trekken
  • Als R-variant standaard met luchtvering

Minpunten

  • Beperkte volledig elektrische range
  • Hinderlijke rijhulpsystemen

Als plug-in hybride is de Volkswagen Touareg vanaf nu weer leverbaar in Nederland. Nog altijd een flinke 3,0-liter V6 in de neus van de premium-SUV, maar dankzij de ondersteuning van een elektromotor nu met meer vermogen. Tegelijkertijd kan de Elegance eHybrid, het instapmodel, daardoor iets goedkoper in de markt worden gezet. Toch zal de sterkere en rijker uitgeruste Volkswagen Touareg R de populairdere keuze zijn, mede omdat deze standaard met luchtvering komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.