Coen Grutters
Coen Grutters Review 30 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze Chinese krachtpatser heeft wél een verbrandingsmotor

Wéér een nieuwe SUV uit China, dit keer echter geen elektrische auto, maar een potente PHEV. De GWM Wey 03 komt alleen een beetje laat op de plug-in party. Autovisie gaat op zoek naar de meerwaarde van de forse C-segmenter.

De Wey, dat een submerk vormt onder het Chinese autoconcern Great Wall Motor, komt qua formaat eigenlijk dichter in de buurt van D-segment SUV’s zoals de BMW X3, maar vergelijkt zichzelf liever met auto’s zoals de Volkswagen Tiguan en Cupra Formentor.

GWM Wey 03 heeft te veel vermogen

De 03 heeft aan vermogen geen gebrek. Als voorwielaandrijver levert een 2,0-liter viercilinder turbomotor 367 pk en 500 Nm. Kies je voor de AWD-versie, dan doet een elektromotor op de achteras het systeemvermogen stijgen tot maar liefst 443 pk en 685 Nm koppel.

GWM Wey 03 great wall motor EV PHEV plug-in hybride 1
Een blik onder de motorkap van de GWM Wey 03. (Afbeelding: Autovisie)

Een krachtige auto maken is één ding, een goed sturende auto maken is een tweede, zo bewijst de GWM Wey 03. Gevoel mist in de veel te lichte besturing en met precisie een bocht aansnijden zit er ook niet in. De auto reageert erg traag op je stuurinput en dat biedt geen vertrouwen. Pas twee tellen na het sturen voel je de 2.220 kilogram (2.100 kilogram bij de voorwielaandrijver) de bocht om deinen.

Bemoeizuchtige rijhulpsystemen op de Chinese auto

Daar stopt onze klaagzang nog niet. Zoals het een moderne auto betaamt, zit de GWM Wey 03 boordevol rijassistentiesystemen. Op de smalle Italiaanse weggetjes probeert de lane keeping assist ons de tegengestelde weghelft op te sturen. Al deze bemoeizuchtige systemen zijn voor een groot deel te wijten aan wet- en regelgeving.

GWM Wey 03 great wall motor EV PHEV plug-in hybride 1
(Afbeelding: GWM)

Wat we Great Wall Motor wel aan kunnen rekenen, is het schepje dat de Chinese autofabrikant er nog bovenop doet. Zo meent de GWM Wey 03 dat het 360-graden camerasysteem op lagere snelheden het complete infotainmentscherm mag gijzelen. Dus ook als je afremt voor een rotonde, kruising of afslag. Uiterst vervelend, aangezien je andere informatie zoals muziek en navigatie dan plots niet meer goed zichtbaar is.

Betaalbaar elektrisch rijden: dit is de Renault 5 E-Tech

Daarnaast knippert de sfeerverlichting rood als er iemand in je dode hoek verschijnt, ook als je je richtingaanwijzer om van rijbaan te wisselen niet aan hebt staan. Dat betekent dat als het wat drukker is op de snelweg, de ledverlichting bijna continu paniekerig knippert. Bijna al deze systemen zijn uit te schakelen, maar dat kost elke rit opnieuw een aantal handelingen in het niet super overzichtelijke infotainmentsysteem.

De pluspunten

Alle pk’s zorgen ook nog eens voor de nodige torque steer. Dit merk je echter vooral in de niet al te sportieve Sport-modus, waarin al het vermogen van zowel de elektromotoren als de vierpitter wordt aangesproken. In de Normal en EV-modus gedraagt de plug-in hybride zich beter en is het voornamelijk de achterste elektromotor die voor de aandrijving verantwoordelijk is. Dit zorgt voor een prettigere, kalmere en beheerstere rijervaring.

136 kilometer volledig elektrische range

En volledig elektrisch rijden, daar blinkt de GWM Wey 03 in uit. Dankzij een enorm, zelf ontwikkeld 34 kWh-accupakket kun je in theorie zo’n 124 kilometer (en zelfs 136 kilometer bij de AWD-versie) rijden zonder de verbrandingsmotor te gebruiken. Voor de meeste Nederlanders voldoende voor alle dagelijkse ritjes.

GWM Wey 03 great wall motor EV PHEV plug-in hybride 1
(Afbeelding: GWM)

De verbrandingsmotor in de GWM Wey 03 komt dan ook voornamelijk van pas tijdens de langere vakantieritten. Maar dan is snelladen met 50 kW ook nog een optie. In plaats van de hele tijd die verbrandingsmotor meezeulen, kun je echter ook over je range anxiety heenstappen. Maar dat is een keuze die ieder voor zich moet maken.

Fraai interieur

De GWM Wey 03 biedt verder een fraai interieur met degelijke materialen. Het is niet helemaal van het niveau dat de Duitse premiummerken hanteren, maar die illusie zegt Wey ook niet te willen wekken.

Tegelijkertijd noemt de Chinese autobouwer zijn twee trimpakketten Premium en Luxury. Het verschil zit hem voornamelijk in de te selecteren opties. Denk aan stuurverwarming, een heads-up display en een panoramadak.

Garantie op de GWM Wey 03

En hoewel zeker de Luxury-uitvoering rijk uitgerust is, is het maar zeer de vraag of Europese kopers in de rij zullen staan voor de GWM Wey 03. Great Wall Motor probeert jonge, tech savvy autokopers in ieder geval te verleiden door 5 jaar garantie te bieden (onbeperkt aantal kilometers) op de auto en maar liefst 8 jaar garantie (tot 160.000 kilometer) op de batterij.

Exacte prijzen zijn nog niet bekend, al geeft GWM wel aan de Wey 03 tussen de 45.000 en 50.000 op de markt te willen brengen. Voor de AWD-versie (die altijd in Luxury-trim is uitgevoerd) komt daar nog zo’n 9.000 euro bij.

Wey 03

GWM

6 Score

Pluspunten

  • Fraai interieur
  • Grote volledig elektrische actieradius
  • Snelladen kan met 50 kW

Minpunten

  • Fors gewicht
  • Matig stuurgevoel
  • Hinderende rijassistentiesystemen

Het is een vrij rijk uitgeruste auto met een fraai interieur. Daarnaast biedt de GWM Wey 03 (voor een plug-in hybride) indrukwekkende cijfers op het gebied van elektrisch rijden. Dat neemt niet weg dat de rijbeleving zelf veel te wensen overlaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.