Stijn Kuster
Stijn Kuster Review 23 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Cadillac CT4-V Blackwing: serieuze concurrentie voor M3 en AMG C63

Niet iedereen zal deze Cadillac met een dikke benzinemotor goed kunnen plaatsen. Daarom verdient hij enige toelichting. De CT4-V Blackwing is de opvolger van de gerespecteerde ATS-V en moet concurreren met een Mercedes-AMG C 63, BMW M3 en Alfa Romeo Giulia Q.

Samen met de zeer overtuigende CT5-V Blackwing vormt hij het afscheidscomité van Cadillac. Hierna worden ook de performancemodellen elektrisch. Zover is het nog niet en tot die tijd is voor iets meer dan 60.000 dollar deze Blackwing te krijgen. Daarmee is hij voordeliger dan de Europese concurrentie.

Cadillac CT4-V Blackwing is serieuze concurrentie voor BMW M3 en Mercedes-AMG C63 S

De specificaties liegen er niet om met 472 pk en 603 Nm uit een dubbel geblazen V6. Het is hetzelfde blok als in de ATS-V, maar op details aangepast. Hij is leverbaar met een tientraps automaat of een handgeschakelde zesbak. De aandrijving gaat via de achterwielen en er is een elektronisch aangestuurd sperdifferentieel. Dat klinkt als een wereldaanbod en dat is het ook.  

Cadillac CT4-V Blackwing, concurrentie, M3, AMG C63
(Afbeelding: Cadillac)

De verpakking is bovendien aantrekkelijk. Aanvallend, maar niet zo polariserend als de huidige M3. De Cadillac is een 476 centimeter lange sedan met scherpe lijnen. Het front straalt agressie uit, de wielkasten zijn aangezet en de vier rechthoekige uitlaten ogen potent. Alleen de achterklep met ducktail is matig in het ontwerp geïntegreerd. Het interieur heeft in vergelijking met de ATS-V een opgewaardeerd infotainmentsysteem, maar voor Europese begrippen een klein schermpje.

Goede balans

In het instrumentarium is een (starre) achteras en het sperpercentage zichtbaar. In rechte lijn verdeelt hij de 603 Nm evenwichtig over beide achterwielen en in bochten loopt het percentage naar het buitenste wiel op. Het metertje geeft ook interessante inzichten in de werking van het sperdifferentieel bij het naderen van een bocht.

Cadillac CT4-V Blackwing, concurrentie, M3, AMG C63
Cadillac CT4-V Blackwing, de Amerikaanse concurrent van de BMW M3 en Mercedes-AMG C63 S. (Afbeelding: Cadillac)

Tijdens het remmen gaat hij bijna open, maar blijft wel iets sperren voor de stabiliteit. Om vervolgens bij het insturen helemaal open te gaan voor een goede turn-in.  

Motor Cadillac CT4-V Blackwing minder inspirerend dan concurrentie

De V6 met dubbele turbo is dan weer minder goed dan de beulen uit Europa. Hij verstoort de pret niet, maar hij inspireert ook niet. Bij 6000 toeren per minuut is het beste eraf en onderin moet hij even wakker worden. Hij weet vooral in het gebied tussen 2500 en 5000 te imponeren met de stappen die hij zet. Maar het fanatisme van het M3-blok of het vurige van de Alfa V6 zit er niet in.

Cadillac CT4-V Blackwing, de Amerikaanse concurrent van de BMW M3 en Mercedes-AMG C63 S. (Afbeelding: Cadillac)

Sportsedan die moeiteloos in de Europese top kan meedraaien. Het sporthart is weliswaar niet vurig genoeg, maar de uitstekende besturing en het uitgebalanceerde rijgedrag maken veel goed.  

BMW M3 Touring optioneel met Race Track Pack

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.