Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 11 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Reportage: Ferrari California T HS vs. Mercedes-AMG SL 63

Het festivalseizoen is in volle gang. Dreunende beats, vol in de zon en iedereen in een uitgelaten stemming. Ferrari en Mercedes-AMG organiseren een spetterend evenement: de California T Handling Speciale en de SL 63. Welke wil je na twee dagen nooit meer verlaten? Hierbij een voorproefje van het volledige artikel in Autovisie nummer 17.

De spanning heeft zich opgebouwd na een kalme vlucht over Nederlands grondgebied. Eindelijk volgt de ontlading als de ‘dropzone’ wordt bereikt. Boven Duitsland klapt de denkbeeldige deur open. Gas naar beneden en de horizontale skydive begint in de Mercedes-AMG SL 63. De neus richt zich op en de achterbanden worstelen met 585 pk. De acceleratie werkt op de nekspieren en de rijwind wordt oorverdovend. Er is geen houden aan. De twee turbo’s blijven de acht cilinders volpompen, waardoor de snelheidsmeter grote sprongen maakt. 270, 280, 290 en uiteindelijk 300 km/h. Dan komt de grond in zicht als een voorganger naar links schuift en daarmee de sprong beëindigt.

Het valscherm gaat uit als de remblokken in de schijven bijten. Verwondering aan boord van de roadster. Maar al die tijd bleef er een bloedrode stip in de binnenspiegel zichtbaar die nu ineens snel groter wordt. De Cavallino Rampante in de grille glanst in de zon. Geen triomf voor de Mercedes-AMG, want de Ferrari California T Handling Speciale blaast die illusie weg, getuige ook de tevreden grijns van collega Werner Budding die ik nu achter me kan zien. Hij heeft me geen moment uit het oog verloren. Alleen uit veiligheidsoverwegingen afstand gehouden. De strijd is voorlopig onbeslist, maar het moreel in de SL 63 is heel hoog.

California

Ferrari is gewaarschuwd, en Budding ook. Het AMG-label staat voor brute kracht, uitlaatgedonder en suprematie. In de Formule 1 wordt het magische paard zelfs al jaren overvleugeld door de sterrenformatie uit Stuttgart en dezelfde dominantie wordt nagestreefd op straat. In deze ultieme verwenklasse is dat geen gemakkelijke opgave. Kiezen tussen het iconische Ferrari en het relatief gewone Mercedes-AMG is op voorhand toch al beslist? Dat ligt toch een stuk genuanceerder. Zeker in deze ultieme luxedivisie. Geen van beide is een superscherpe sporter, maar het zijn wel modellen waarin je op gezette tijden wordt getrakteerd op alles wat autorijden bijzonder maakt. GT’s met dynamiet onder de kap. Exclusiviteit, souplesse en beleving.

Vooral dat laatste. De SL 63 heeft een 5,5 liter grote V8 met twee turbo’s om je met 585 pk en 900 Nm te overdonderen. Monsterlijke spierballen, maar weet dat Ferrari zijn California T nu met een Handling Speciale-pakket levert. Hij was te lief, te stil en te gladjes. Met de nadruk op was. De bekende verwijten worden gecounterd met meer lawaai, een scherper onderstel en een opgeschuurd uiterlijk. Met onderhuids dezelfde, door twee turbo’s opgejaagde 3.9-liter V8 met 560 pk en 755 Nm. De California T kost 229.877 euro en het HS-pakket nog eens 7018 euro. Ga je los op de optie met heerlijke, maar peperdure extra’s, zoals alcantara aankleding, carbonpanelen, 20-inch wielen en een stuurwiel met schakelleds, dan flitst de prijs naar 300.000 euro.

Lees het complete verhaal later deze week in Autovisie magazine editie 17. Verkrijgbaar vanaf donderdag 11 augustus.

Lees Autovisie magazine digitaal

De nieuwste editie van Autovisie Magazine is vanaf donderdag 11 augustus ook te downloaden via de Autovisie magazine app of via de Android app. Digitale edities van het magazine zijn gratis te lezen voor Autovisie-abonnees.

Fotografie: Jerome Wassenaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.