Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 16 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Renault 5 Alpine Turbo is een (duur) koopje

Deze Renault 5 Alpine Turbo kost maar liefst 35.000 euro en toch is het een koopje, want door de komst van de nieuwe elektrische 5 gaat hij alleen maar verder in waarde stijgen.

De Renault 5 Alpine Turbo is gebaseerd op de eerste generatie Renault 5 en dat was een revolutionaire supermini van een nieuwe lichting. Klein, maar verrassend ruim en met innovatieve kunststof bumpers die tegen een stootje konden. Ideaal voor in de stad. In 1972 gingen de productiebanden draaien en pas in 1984 liep daar de opvolger Supercinq af. In de tussentijd kwamen er meerdere sportieve varianten. Renault lanceerde in 1976 de 5 Alpine en in 1982 verscheen deze 5 Alpine Turbo als zijn opvolger.

Renault 5 Alpine Turbo voor grote publiek

De Renault 5 Alpine Turbo heeft voorwielaandrijving en is tegelijkertijd ontwikkeld met de 5 Turbo. U weet wel, dat uitgebouwde homologatiemodel met de motor op de plaats van de achterbank en met een aangedreven achteras. Die exoot was toen al enige tijd leverbaar, maar met deze Alpine werd de turbomotor bereikbaar voor het grote publiek. Renault had in die periode namelijk met succes de turbocompressor in de F1 geïntroduceerd en ging dat vermarkten.

Pontificaal op grille en flanken: Turbo

Daarom schreeuwt de Renault 5 Alpine Turbo van de daken dat er een turbo aanwezig is. Dat woord staat pontificaal in de grille, op de flanken, op zijn kont en in de achterruit. Verder heeft hij prachtige 13-inch wielen en achter het lichtmetaal zijn schijfremmen zichtbaar. Dat was voor die tijd zeker op de achteras niet vanzelfsprekend. Maar een flinke stopkracht was nodig, want de viercilinder levert immers 110 pk en 149 Nm. Daarmee schiet hij 838 kg af als een katapult. Eerst wordt er tijdens het opbouwen van de turbodruk denkbeeldig aangespannen en vervolgens vanaf 3500 toeren per minuut schiet hij de 5 weg. Het zijn vooral de giftige sprintjes ín de versnelling die het rijden opzwepend maken.

Gemeen omkomen met de kont doet hij niet

Ook de rest klopt aan de in Dieppe gebouwde Renault 5 Alpine Turbo. De onbekrachtigde besturing is precies en voldoende direct. Op lage snelheid vertroebelt het gevoel in het stuurwiel niet doordat hij te veel spierkracht vraagt, terwijl er bij hoger tempo voldoende tegendruk blijft om nauwkeurig te zijn. Zo is op tijd te merken dat hij over de voorwielen begint te glijden en dat is door gas terug te nemen weer op te heffen. Echt gemeen omkomen met zijn kont doet hij niet, maar liften in een bocht verlegt de koers wel weer naar binnen.

Legendarische 5 Turbo veel en veel duurder

Het Franse merk bedacht met de 5 Alpine Turbo een sterk concept en de geblazen hot hatch zou in de decennia daarna nog veel navolging krijgen. Hij is niet zo peperduur geworden als de 5 Turbo, maar stevig geprijsd zijn ze inmiddels wel met 35.000 euro. Met de komst van de nieuwe Renault 5 is het echter denkbaar dat de waarde in de toekomst verder stijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.