Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 27 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Porsche Taycan: de eerste uitgebreide test! – VIDEO

Na jaren van aankondigen, teasen en wachten is het dan eindelijk zo ver: we hebben gereden in de Porsche Taycan. Dé auto die ons een blik in de toekomst geeft van de elektromobiel die je koopt voor meer dan alleen transport. Hoeveel rijplezier kan de Porsche Taycan jou en mij geven? Voelt hij ook zonder boxermotor of V8 aan als een echte Porsche? Om daarachter te komen, hebben we ‘m uitgebreid getest. Kijk onderstaande video om onze conclusie te zien!

Met een prijs van 191.000 euro is de Taycan Turbo S in ieder geval geprijsd als een echte Porsche. Maar voelt hij ook zo zonder verbrandingsmotor? Vermogen kom je niet tekort. Want het duo synchroonmotoren met permanenten magneet dat elk een eigen as voor zijn rekening neemt, komt tot een gezamenlijk totaalvermogen van 625 pk. Gedurende 2,5 seconden is 761 pk en 1050 Nm zelfs mogelijk om de sprintcijfers van 2,8 seconden naar de 100 km/h en 9,8 seconden naar de 200 km/h te realiseren. Ja, er zijn elektrische auto’s die dat sneller doen, maar sprintcijfers zijn nooit (de enige) een reden geweest om voor een Porsche te kiezen.

Massa

Een uitstekende wegligging wel, en die bereikt de Taycan met luchtvering, variabele dempers, variabele rolstabilisatie en vierwielbesturing. Alles om de flinke massa van 2295 kilo te controleren. Omdat de bulk van het gewicht in de vorm van de accu laag en centraal in de auto ligt, zijn zwaartepunt en balans beter dan van welke andere Porsche.

Porsche Taycan

Waar de Taycan zichzelf ook van zijn concurrenten onderscheidt is met een 800 Volt elektrisch systeem. Door de accuspanning te verdubbelen ten opzichte van de meeste elektrische auto’s kan het ampérage worden gehalveerd. Mede hierdoor belooft Porsche dat de beloofde elektrische prestaties langdurig en onder alle omstandigheden kunnen worden geleverd. Daaronder ook supersnelladen tot wel 270 kW, zodat je in vijf minuten 100 kilometer actieradius kunt bijladen.

Beperkt

Op papier is de Taycan Turbo S met volle accu goed voor een actieradius van pakweg 400 kilometer. Dit lijkt gezien de accuinhoud van 93,4 kW vrij beperkt, maar daarvoor zijn goede redenen: ten eerste wordt slechts 85 kW van de accu daadwerkelijk gebruikt om de levensduur van de accu te verlengen, en ten tweede rolt de Taycan Turbo S op enorm brede (265 millimeter voor, 305 millimeter achter) en sportieve banden met forse rolweerstand. Dat is weer nodig om een Porsche-waardige wegligging te realiseren, met een Nürburgring Nordschleife rondetijd van 7:42 minuten.

Porsche Taycan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.