Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Per euro de beste 911 die je kunt kopen – Porsche 911 GTS – Review

Een Carrera is goedkoper, een Turbo sneller en een GT3 spannender, maar eigenlijk is de GTS per euro de beste 911 die kunt kopen.

Plat gezegd is de 911 GTS niets meer (maar ook niets minder!) dan een opgevoerde Carrera (4)S met een aantal populaire opties tegen gereduceerd tarief. De meerprijs van een GTS ten opzichte van een S bedraagt in Nederland nog altijd een forse 21.200 euro. Wat krijg je daarvoor terug? Om mee te beginnen een sportuitlaat en motortuning die het vermogen met 30 pk en 40 Nm opkrikt naar 480 pk en 570 Nm. Goed voor een enkele tiende van seconden cq. kilometer per uur in de specificatielijst.

Sportchassis

Ten tweede een verlaagd sportchassis met op de achteras naar voorbeeld van de Turbo een set hulpveren in de schokdempers die de hoofdveren op spanning houden voor extra tractie. Variabele dempers inbegrepen, de Turbo-remmen en wielen met centrale sluitmoer eveneens. Sportstoelen, een sportstuur, een Sport Chrono pakket met rijmodus switch, een Sport Design pakket (herken je een thema?) een sierlijstje hier, een stikseltje daar en diverse exterieurdelen uitgevoerd in zwart maken het plaatje compleet.

Porsche 911 GT3 en Toyota GR Yaris: de ideale garage? – Video

Het doel is om een auto te maken die qua sportiviteit tussen de Carrera S en de Turbo in zit, maar die ook probleemloos dagelijks bruikbaar moet zijn. Uiteraard kun je een en ander met behulp van de optielijst altijd nog in de eigen gewenste richting duwen. Denk bijvoorbeeld maar niet dat je vierwielbesturing of actieve rolstabi’s voor niks krijgt. Ook al zal iedereen bij Porsche je vertellen dat het must-haves zijn.

Franciacorta

Ook is voortaan een lightweight-pakket leverbaar waarmee 25 kilo aan massa wordt bespaard door het weglaten van nog meer isolatie en de achterbank, plus gebruik van lichter glas, een lichtere accu en carbon racekuipen. In een versie die (uiteraard) met alle relevante performance-opties uitgerust was, mochten we de 911 GTS uitproberen op het nieuwe Porsche Experience Center in Franciacorta, Noord-Italië. Er is simpelweg geen auto waarin je zo eenvoudig afzichtelijk snelle rondetijden neerzet als deze versie van de 911. Je moet het meemaken om te kunnen geloven, dus stap op de passagiersstoel en rijd een paar rondes met ons mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.