Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Peters Proefrit 7 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Peters Proefrit #58: Trabant 601 (1983)

De Trabant 601 is de Oost-Duitse Volkswagen. Goedkoop, veel gebouwd en ook nog eens leuk. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit vertelt Peter Hilhorst in de zinderende hitte waarom de Trabant een betaalbaar verzamelaarsobject is dat inmiddels terecht een cultstatus heeft bereikt.

Volkswagen

De Trabant is geproduceerd door VEB Sachsenring Automobilwerke in Zwickau tussen 1957 en 1991. Er zijn grofweg vier modelseries gemaakt: de 50, de 600, de 601 en de 1.1 die een viertakt VW-motor had. De hier gereden 601 is veruit het meest gebouwd, want van de ruim 3,5 miljoen Trabants zijn er 2,8 miljoen van dit type. Allemaal gefabriceerd tussen 1963 en 1990. De 601 was er in vier varianten. Te weten een tweedeurs sedan (Limousine), een driedeurs stationwagen (Universal), een Kübelwagen (Kübel) en daar was ook een civiele uitvoering van. De Trabant was voor Oost-Duitsland wat de Kever voor het westelijke deel was: een volkswagen.

Wachttijd van 10 jaar

De Trabant 601 was zo populair dat de vraag het beschikbare aanbod ruimschoots overschreed. De Oost-Duisters moesten dan ook meer dan tien jaar op een Trabant wachten. De export was namelijk heel belangrijk voor de communistische DDR om aan buitenlandse valuta te komen. Nodig om te kunnen importeren. Maar de Trabants werden ook als ruilmiddel gebruikt. Zo leverden twintig Trabantjes een autobus op! Na de val van de Muur, viel ook snel het doek voor de auto.

Trabant

Modern

Bij zijn introductie in 1957 was de Trabant een moderne gezinsauto. Met een zelfdragende stalen carrosserie waarop Duroplast plaatwerkdelen werden bevestigd. Deze kunststof ontstond door katoenafval samen te persen met hars. Pure noodzaak, want door embargo’s van het Westen was er een staaltekort en Rusland kampte juist met een overschot aan katoenvezels. Onder de motorkap ligt een luchtgekoelde tweetakt tweecilinder met een inhoud van 0,6 liter die de voorwielen aandrijft. Aan de stuurkolom is de hendel om de gesynchroniseerde vier voorwaartse versnellingen te gebruiken. Eveneens onder de motorkap en tegen het schutbord aan bevestigd is de 26 liter benzinetank, waaraan mengsmering moet worden toegevoegd in een verhouding van 50:1.

Roken

Bij een koude start sputtert en rookt de Trabant zoals het hoort bij een tweetakt. Met 26 pk en 52 Nm kan deze 601 prima uit de voeten tot snelheden van 80 km/h. Het motortje pruttelt, vibreert, snort en hangt best levendig aan het gas. De koppeling en schakelhendel geven veel mechanische feedback, waardoor soepel rijden bijna vanzelf gaat. De onbekrachtigde trommelremmen weten de 615 kg wegende Trabant eenvoudig tot stilstand te brengen. De besturing gaat licht en na een kleine aarzeling rond de middenstand duikt de Trabant enthousiast de bocht in. Daarin verzet hij zich kranig tegen de dwarskrachten, alvorens over vier wielen te gaan glijden. Gemoedelijk, comfortabel en vooral ook grappig om in te sturen.

Trabant

Deze gerestaureerde Trabant staat bij Auto Bleekers in Oldenzaal en verkeerd in de conditie zoals hij in Zwickau naar buiten werd getuft. Het is een betaalbaar verzamelaarsobject dat inmiddels terecht een cultstatus heeft bereikt. De Trabant is karaktervolle en bovenal leuke autohistorie.

Trabant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.