Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 1 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Peters Proefrit: Opel Omega 3000

De Opel Omega 3000 is een typische sportsedan uit de jaren tachtig. Met deze Omega 3000 bracht het broodnuchtere merk een serieuze concurrent voor de dikkere versies van de veel duurdere 5 Serie. Een echte poor man’s BMW. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit legt Peter Hilhorst uit waarom.

De Opel Omega 3000 is op basis van de Omega A die de prestigieuze titel ‘Auto van het jaar 1987’ bemachtigde. Onder meer om zijn formidabele stroomlijn, elektronische motormanagement, standaard abs, uitgebreide boordcomputer, lcd-display en gekoelde dasboardkastje. In het executive segment niets bijzonders, maar in de klasse van de Omega wel. De productie startte in 1986 en liep door tot 1993. Krap een jaar na zijn lancering bracht Opel de Omega 3000, toen het absolute topmodel.

 

Lotus Omega

In de jaren na de introductie van de Opel Omega 3000 volgden meer speciale varianten, waaronder de DTM-homologatiespecial Evolution 500 en natuurlijk de angstaanjagend snelle Lotus Omega. Maar met deze Omega 3000 bracht het broodnuchtere merk een serieuze concurrent voor de dikkere versies van de veel duurdere 5 Serie. Een echte poor man’s BMW.

Dikke zescilinder

De aanduiding van deze Opel Omega 3000 verwijst naar de motorinhoud van de zes-in-lijn motor. Een twaalfklepper die ook in de Senator A en de Monza zijn noeste werk deed. In de Omega 3000 leverde de zescilinder 177 pk en 240 Nm. Met een handgeschakelde vijfbak werd de achteras bediend die standaard werd voorzien van een 45% sperdifferentieel om de sportieve aspiraties kracht bij te zetten. Hij loopt niet zo mooi vlak en soepel als een BMW zes-in-lijn uit deze tijd, maar hij beschikt over voldoende koppel bij lage toeren en bouwt de trekkracht gul op tot 4400 toeren per minuut. Daar zet hij even aan en boven 6000 in de digitale toerenteller zakt de zescilinder iets in. Het is geen snerpende sportmotor, maar een koppelbeul met een krachtige roffel. De achteras brengt de kracht zelfverzekerd over op het asfalt en het met 25 millimeter verlaagde onderstel heeft voldoende souplesse. Zeker op lage snelheden beweegt het koetswerk ontspannen op zijn onderstel.

Swingen

Voer het tempo op en de Opel Omega 3000 begint als een dijk op de weg te liggen. Hij zet zich solide op zijn veren en eenmaal hangend in een bocht gaat hij verrassend neutraal de hoek om. Pas bij veel te enthousiast instuurgedrag schuift hij weg over de voorwielen en dat laat zich eenvoudig corrigeren. De geneugtes van achterwielaandrijving met sperdifferentieel laten zich niet zomaar plukken. Daarvoor is een nat wegdek of zijn opportunistische gascommando’s nodig om de toch niet al te brede banden tot overgave te dwingen. Dan begint de achteras voorspelbaar te swingen. De besturing assisteert met voldoende precisie en er zit bovendien een aangename weerstand in de installatie, waardoor je zowaar gevoel met de voortrein hebt. Zo dein, dans en dwarrel je met nostalgisch plezier door memory lane.

Hebben?!

Deze Opel Omega 3000 staat in Sexbierum bij Dijkstra Classic Cars en Youngtimers voor een alleszins redelijke 8950 euro. Het is weliswaar niet de scherpste sportsedan uit zijn tijdsgewricht, maar dat is van ondergeschikt belang. Wie zijn ogen laat glijden over het heerlijke spoilerpakket, de 15-inch gesmede wielen, de gedegen achterspoiler, de fraaie Recaro-sportstoelen en het waanzinnig digitale dashboard komt maar tot een conclusie. Hebben!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.