Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 8 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Peter Proefrit: Chrysler Crossfire SRT-6

De Chrysler Crossfire SRT-6 mixt Amerikaanse retro met Duitse daadkracht, want hij deelt zijn techniek met de Mercedes-Benz SLK 32 AMG. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit alles over deze Chrysler die een hotrod werd door AMG-kracht.

De Chrysler Crossfire stamt uit de Daimler-Chrysler periode en is gebaseerd op de eerste generatie Mercedes-Benz SLK. Hij zou zelfs voor 80 procent identiek zijn aan de roadster en daardoor heeft de Crossfire altijd de negatieve connotatie van een ‘oude’ Mercedes gehad. De Crossfire is geproduceerd van 2003 tot einde 2007 en toen was de Duitse donor al begonnen met de tweede generatie van de SLK.

Verbleekt

De Chrysler Crossfire werd gebouwd door Karmann in Osnabrück en uiteindelijk zijn er ruim 76.000 exemplaren gemaakt, waarvan slechts 2600 stuks als SRT-6 Coupé. Daarmee is dit topmodel veel zeldzamer dan de SLK 32 AMG waarmee hij veel overeenkomsten heeft. Verder was er ook een Crossfire Roadster. Ongeacht de carrosserievariant verbleekt elke SLK naast de spectaculair gelijnde Crossfire. Met zijn lange generfde motorkap, de grote wielen en ‘boattail’ achterzijde met centrale uitlaten is het een uitgesproken ontwerp. Als SRT-6 heeft hij een lipje onder de voorbumper, vijftienspaaks wielen en een vaste achterspoiler.

Brute kracht

Voor de aandrijving van de Chrysler Crossfire zorgt een door AMG met de handgebouwde 3,2-liter V6 met compressor die alleen in combinatie met een automatische vijfbak geleverd werd. Met 335 pk en 420 Nm was hij aanzienlijk sterker dan deze motor zónder drukvulling met 218 pk in de gewone Crossfire.. De V6 stoot een zwaar geluid uit, de compressor jankt zachtjes en uit de dubbele uitlaat klinkt geblaas. De motor levert overal kracht, maar is vooral in het middentoerengebied bruut sterk en loopt ook mooi door tot maximaal 6000 toeren per minuut. De automaat kalmeert met zijn rustige schakelacties eerder de V6 dan dat hij hem verder opfokt.

Bikkelhard

Het onderstel van de Chrysler Crossfire SRT-6 kreeg rondom bijna vijftig procent stijvere veren en veel stuggere dempers, waardoor het bikkelhard is. Hij communiceert als gevolg goed en dat is welkom, want de ouderwetse kogelkringloop stuurinrichting geeft nauwelijks feedback. Vooral rond de middenstand is het stuurgevoel wazig. Echter, zodra je iets meer uitslag maakt reageert de stijve neus wel goed op de commando’s.

Showman

Je kunt met de Chrysler Crossfire SRT-6 door het brede rubber zelfs verrassend hard bochten induiken. Je moet alleen een mentale drempel over en erop durven te vertrouwen dat de neus grip vindt. Dat doet hij doorgaans ook, terwijl de achterzijde ook behoorlijk vast op de weg licht. Het esp lampje knippert wel geregeld als je opportunistisch op het gas gaat, maar over het algemeen kan hij het forse koppel goed kwijt. Met uitgeschakeld hulpje blijkt hij geen sperdifferentieel te hebben en daardoor voel je het moment van uitbreken niet zo goed aan. Maar dergelijke dansmoves passen niet bij de SRT-6. Dit is vooral een Amerikaanse showman die er door het AMG-blok wel echt een spectaculair optreden van maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.