Autovisie
Autovisie Video 19 jun 2020
Leestijd: 1 minuut

Op pad met de eerste elektrische auto van Mazda: de MX-30!

Mazda presenteerde vorig jaar haar eerste elektrische auto: de MX-30. Een auto met een heel andere filosofie. Hoe dat zit, legt Autovisie-redacteur Dries van den Elzen je uit in onderstaande video!

De Mazda MX-30 bevat cijfers die je niet van je stoel blazen. Op de voorste as ligt een elektromotor met een vermogen van 107 kW, die ervoor zorgt dat de MX-30 binnen tien seconden naar 100 km/h sprint. Die motor haalt zijn stroom uit een accupakket met een capaciteit van 35,5 kWh. Is die unit volledig opgeladen, dan komt de MX-30 zo’n 200 kilometer ver. Dat is volgens de Japanners voldoende voor de gemiddelde elektro-rijder. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat die per dag gemiddeld 48 kilometer aflegt.

Grotere accu

Een grotere accu is daarom niet nodig, zo redeneert de fabrikant. Bovendien is een kleine accu beter voor het milieu. De productie en recycling van een 75 kWh-accupakket brengt volgens Mazda een CO2-uitstoot met zich mee die gelijkstaat aan 80.000 kilometer rijden in een Mazda 3 met dieselmotor.

Mazda MX-30

Overigens blijft het niet bij deze motorisering voor de MX-30. Er komt namelijk ook een versie met een zogenoemde ‘range extender’.  Dat is een verbrandingsmotor die functioneert als aggregaat voor de elektromotor, waardoor het bereik van de aandrijflijn groter wordt.

Levering Mazda MX-30

De levering van de MX-30 start later dit jaar. Hoeveel Mazda er wil gaan bouwen, blijft onduidelijk. Voor Europa zullen het er voldoende zijn om de gemiddelde CO2-uitstoot van het complete Mazda-programma tot 95 g/km te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.