Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Video 24 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Renault Twingo Z.E. – Nu tóch wel elektrisch – Video

Jaren geleden was er volgens Renault geen ruimte voor een elektrische Twingo onder de Zoe. Daar denkt het merk nu anders over, want vandaag presenteert het de Twingo Z.E.

Deze elektrische Twingo is op het eerste oog een zeer conventionele, bekende Renault Twingo. Dat model is eigenlijk al ruim zes jaar oud. Waarom kiest de autobouwer er dan voor om dit oude jasje te gebruiken? De nieuwe Twingo is simpelweg nog lang niet klaar en Renault wil nu instappen in dit elektrische segment. Toch moet deze Twingo Z.E. nog minstens vier jaar meegaan.

Slovenië

De aandrijflijn van de Z.E. is zoals verwacht gelijk aan die van de Smart ForFour EQ. De auto’s rollen namelijk beide in de fabriek in Slovenië van de band en delen dus de nodige onderhuidse componenten. Het betekent dat de Twingo Z.E. een elektromotor met een vermogen van 60 kW/82 pk boven de achteras heeft, goed voor een koppel van 160 Nm. Die haalt z’n stroom uit een accupakket met een capaciteit van 22 kWh.

Daarmee komt de Z.E. zo’n 180 kilometer ver volgens de WLTP-cyclus, in de stad is volgens Renault 250 kilometer mogelijk. En dat is iets meer dan de Smart, want die komt met zijn kleinere accu (17,6 kWh) zo’n 120 kilometer ver.

Laadvermogen

Het accupakket in de Twingo Z.E. kan met een maximaal vermogen van 22 kW worden opgeladen. Dat betekent dat er binnen een half uur ongeveer 80 kilometer bereik kan worden bijgeladen. Verre van bijzondere cijfers, zeker als we naar de concurrenten van de Volkswagen Groep kijken. De Skoda Citigo, Seat Mii en Volkswagen Up hebben een groter accupakket (36,8 kWh), een beter bereik (260 kilometer) en een beter laadvermogen (40 kW).

Een voordeel van het accupakket is de plek waar het is geplaatst: net iets voor de voorstoelen. Daardoor neemt het geen binnenruimte weg en is de Twingo Z.E. net zo ruim als zijn benzinebroers. De Z.E. verschilt buiten zijn aandrijflijn om bovendien miniem van de conventionele versies: ook het binnenwerk is bijna gelijk.

Accuhuur

De Renault Twingo Z.E. komt later dit jaar, in ieder geval na de zomer, op de markt. Prijzen maakt Renault in een later stadium bekend. Mogelijk wordt ook de Twingo Z.E., net als de Zoe, aangeboden met accuhuur als optie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.