Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 4 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Renault Clio: geen elektrische versie, wel hybride

Renault komt niet met een elektrische variant van de Clio, maar brengt de vijfdeurs hatchback wel met een hybride-aandrijflijn. Dat laat de fabrikant weten aan de vooravond van zijn internationale debuut op de Autosalon van Genève 2019.

Niet elektrisch

“Met de Zoe hebben we al een elektrische auto in het B-segment te bieden. Het is onnodig om dan van de Clio ook een elektrische versie te brengen”, zo laat de projectleiders voor aandrijflijnen weten. “De plug-in hybride-techniek komt evenmin voor de Clio beschikbaar. We zullen de technologie op de Captur introduceren, vervolgens op de Mégane, maar niet op de Clio. Het is een kwestie van een afwijkende strategie.”

Het scheelt de fabrikant een technische aanpassing. Naast de klep voor de stekkeraansluiting hoeft Renault niet de afwijkende bodemplaat en aangepaste achteras voor de PHEV-versie op de Clio te monteren, wat bij de Captur met plug-in hybride-aandrijflijn wel het geval is. De bodemsectie van alle Clio’s is identiek. De batterij komt in de uitsparing van het reservewiel te liggen. De kopers krijgen een compressorkit voor het geval de bestuurder een lekke band rijdt. Door de plaatsing van het accupakket met een capaciteit van 1,2 kWh wordt er ook niets ingeleverd aan bagageruimte, zo stelt de techneut. Net als de versies met verbrandingsmotor bedraagt het laadvermogen 391 liter, zodat de koper van de PHEV-versie ook profiteert van de 61 extra liters bagageruimte ten opzichte van zijn voorganger.

Wel hybride

Binnen de alliantie met Nissan en Mitsubishi zal er op grote schaal gebruik van worden gemaakt. In de Clio is gekozen voor een 1,6 liter benzinemotor, die wordt gekoppeld aan een automatische transmissie, waarin twee elektromotoren zijn opgenomen. De krachtbronnen zorgen voor een powerboost (in de sportmodus) of dragen hun steentje bij aan zo efficiënt mogelijk rijden. Volgens Renault kun je zo’n twee tot drie kilometer volledig elektrisch rijden. Dat kan tot een snelheid van 60 km/h. Sowieso rijdt de Clio E-tech Hybrid, zoals hij officieel heet, op de elektromotor weg, waarna de verbrandingsmotor erbij komt.

De E-tech is een van de twee sterkste motoriseringen voor de nieuwe hatchback (de Estate keert niet terug). Hij levert 130 pk. De 1.3 Turbo komt tot hetzelfde vermogen. Deze benzinemotor is ook een viercilinder. De andere benzineblokken uit het leveringsprogramma zijn 1,0 liter groot en leveren 65, 75 en 100 pk. Daarnaast biedt Renault nog twee configuraties van de 1.5-dieselmotor aan, een met 85 pk en een met 115 pk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.