Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 4 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Skoda Vision iV kondigt Tsjechisch elektro-offensief aan

Skoda doet een Model 3’tje. Kijk maar eens naar die daklijn van deze Vision iV. Iets te bol, iets te rond. Precies zoals de compacte Tesla dus. Skoda noemt het studiemodel een crossover-coupé. Gewoon een vijfdeurs hatchback met een aflopende daklijn dus.

En inderdaad, zoals de letter i in iV al doet vermoeden: dit proefballonnetje is elektrisch. Hij is gebaseerd op het MEB-platform van de Volkswagen Group (Modularer Elektrobaukasten) en heeft twee elektromotoren met een gezamenlijk vermogen van 306 pk. De topsnelheid van de vierwielaangedreven Tsjech is begrensd op 180 km/h. Van stilstand naar 100 km/h kan in 5,9 seconden.

WLTP-bereik van 500 kilometer

Voor de nodige ‘peut’ zorgt een vloeistofgekoelde lithium-ion batterij, die is ondergebracht in de wagenvloer. Hij heeft een capaciteit van 83 kWh en zou goed moeten zijn voor een WLTP-bereik van maximaal 500 kilometer. Bovendien is de batterij met een snellader in een half uur op te laden tot 80 procent laadniveau.

LED-strip door de grille

Opvallend is natuurlijk de vormgeving, die een stuk spannender is dan de grijze muis-achtige productiemodellen van Skoda. De Vision iV staat op 22-inch lichtmetalen wielen, heeft een agressief ogende neus met een opmerkelijke LED-strip door de ‘grille’ en in tegengestelde richting openende achterportieren (zit er een paraplu in?). Bovendien zijn er geen traditionele buitenspiegels natuurlijk. De Vision iV heeft camera’s.

De Skoda is 4,67 meter lang, 1,93 meter breed, 1,61 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,77 meter. Door het ontbreken van een middentunnel en het feit dat een elektrische aandrijflijn zo compact is, biedt de Vision iV veel binnenruimte. Zijn stoelen zijn bijvoorbeeld draaibaar. Ze zijn bekleed met Dinamica, een kunstmatige suèdesoort van gerecyclede PET-flessen en t-shirts.

Deels autonoom

Zoals het een studiemodel betaamd tegenwoordig, is de Vision iV deels autonoom (level 3), wat betekent dat hij op de snelweg de besturing volledig kan overnemen. De auto is verregaand connected en kan communiceren met andere verkeersdeelnemers en met bijvoorbeeld verkeersinformatiecentrales. Zo kan hij snel op actuele situaties inspringen.

Tien geëlektrificeerde modellen

De Vision iV is natuurlijk een voorbode van Skoda’s elektrische toekomst. Het merk stelt dit jaar nog de e-Citigo en Superb plug-in hybride voor. Daarna volgt in 2020 de eerste EV op basis van het MEB-platform. Tussen nu en 2022 moeten er in totaal tien geëlektrificeerde Skoda-modellen op de markt komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.