Stijn Kuster
Stijn Kuster Video 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Mercedes EQS SUV: het beste totaalpakket?!

Na de Mercedes EQS en EQE is de weinig fantasievol genaamde EQS SUV de derde loot aan de EVA-stam. De reusachtige zevenzitter is als totaalpakket misschien wel de beste tot nu toe. 

Met hun compromisloos aerodynamisch gevormde uiterlijk, enorme accupakketten en stabiele snellaadprestaties lijken de EQE en EQS vooral te zijn bedacht om alle vooroordelen over EV’s in één keer uit de wereld te helpen. Nu is het de beurt aan twee SUV’s op hetzelfde platform om ten koste van wat actieradius een groter publiek aan te boren met meer praktische bruikbaarheid. Als eerste is deze 512,5 centimeter lange EQS SUV aan de beurt, volgend jaar komt het echte volumemodel in de vorm van de EQE SUV. 

De Mercedes EQS SUV

Een echte SUV kun je het met een bodemspeling van 17,8 centimeter nauwelijks noemen. Het lijkt eerder een opvolger van de R-klasse, de super-MPV die in 2013 afzwaaide met vooral in de verlengde versie sterk overeenkomstige afmetingen. Vanwege de bolle neus en langgerekte flanken is het ook niet meteen de meest elegante verschijning. De juiste kleur en wielen zijn cruciaal om de plompheid enigszins teniet te doen. 

Mercedes-Benz eqs SUV
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Van het interieur kun je niets anders dan onder de indruk zijn. Nog steeds kan of durft geen ander merk met iets vergelijkbaars op de proppen te komen. Natuurlijk is de uitgave van 8712 euro voor het inmiddels fameuze ‘hyperscreen’ wel een vereiste om écht indruk te maken, maar dan staat er ook wat.

Een immens accupakket

In de langgerekte bodem ligt het inmiddels bekende, 107,8 kWh (netto) metende accupakket, dat in het gunstigste geval een WLTPactieradius van 660 kilometer mogelijk maakt. Pakweg 100 kilometer minder dan in de EQS sedan, dus. Er liggen vooralsnog geen plannen om de kleinere accu van 90,6 kWh ook in de SUV aan te bieden. Je zou denken dat 660 kilometer wel de nodige speelruimte biedt, maar wat daarvan over blijft met de grootste wielen, het gewicht van die derde zitrij, andere opties, winterbanden, tegenwind en een temperatuur onder nul, is maar de vraag.

Mercedes-Benz eqs SUV
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Ook fijn om te weten dat snelladen tot 200 kW mogelijk is en aan de juiste paal een lading van 10 tot 80 procent in een halfuur mogelijk maakt. Aan een AC-lader is optioneel 22 kW laden mogelijk. Voor iedereen behalve wintersporters zijn de 580 en het tussenmodel 450 4MATIC in Nederland overbodige luxe, aangezien de 450+ rapper is dan de sprinttijd van 6,7 seconden naar 100 km/h doet vermoeden. Hij trekt zichzelf namelijk rustig op gang, maar eenmaal aan de rol zit er goed vaart in. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.