Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Lamborghini stopt verkoop ‘normale’ Urus, dit is zijn vervanger

Lamborghini stopt met de verkoop van de normale Urus. Het is niet zo dat productie van het model stopt, maar de SUV is enkel nog in Performante- of S-versie te bestellen.

Augustus kwam Lamborghini op de proppen met de Urus Performante, met een vermogen van 666 pk en 850 Nm koppel. Hoewel de nieuwe S, die het standaardmodel vervangt, onder de performante wordt gepositioneerd, krijgt-ie exact evenveel paarden aan boord.

Geen ‘normale’ Lamborghini Urus meer

De ‘normale’ Lamborghini Urus had 650 pk aan boord. Ongeacht welke Urus je nu besteld, je krijgt altijd 16 pk meer dan dat het ‘instapper’ nu had. Hierdoor sprint de SUV van 0 naar 100 kilometer per uur in 3,5 seconden (voorheen 3,6 seconden). De topsnelheid blijft 305 kilometer per uur.

(Afbeelding: Lamborghini)

De Urus S krijgt niet enkel meer vermogen door softwarematige aanpassingen. Lamborghini heeft er een nieuw uitlaatsysteem onder gezet. Naast dat dit voor een paar pk’s meer kan zorgen, is het geluid van de V8 nu nóg beter hoorbaar in elke rijmodus en bij het opstarten.

Lamborghini Urus S, Performante
(Afbeelding: Lamborghini)

Toch zal de nieuwe Lamborghini Urus S een stukje stiller zijn dan de Performante. Dit topmodel beschikt over een uitlaatsysteem van Akrapovič. Daarbij is de Performante iets sneller (0,2 seconden bij de nul-naar-honderd-sprint). Dit komt doordat het gewicht van de Performante een stuk lager is.

Een scherper design

Naast een herziene aandrijflijn wordt ook het design van de Lamborghini Urus iets aangepast. Zo is er een nieuwe voorbumper geplaatst waardoor de auto een nog iets agressiever uiterlijk heeft en zijn de glooiingen op de motorkap dikker aangezet. Het lijnenspel op de motorkap wordt versterkt door twee luchthappers.

Lamborghini Urus S, Performante, plug in hybride
(Afbeelding: Lamborghini) (Afbeelding: Lamborghini)

Ook de achterbumper heeft een make-over gekregen. Volgens Lamborghini is dit design gestroomlijnder en zorgt het onderste deel – dat standaard matzwart gelakt is – voor een elegantere uitstraling.

Lamborghini Urus S of Performante?

Elegantie is wellicht niet het eerste woord dat in je opkomt als je denkt aan een Urus, helemaal niet de stoerdere S of Performante. Het verschil tussen die twee modellen lijkt erg klein te zijn. Het prijsverschil daarentegen niet. De Lamborghini Urus S heeft in Italië een prijskaartje van 192.551 euro exclusief belastingen, dat is zo’n 67.000 euro minder dan dat Lamborghini naar verluidt voor de Performante gaat vragen. Wat de exacte prijzen worden, is vooralsnog onbekend.

Lamborghini Urus S, Performante
(Afbeelding: Lamborghini)
(Afbeelding: Lamborghini)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.