Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 3 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Mach 1 en Shelby GT500: Ford Mustangs zoals ze horen te zijn – Review

Geen gesleep met laadkabels of gezeur over de elektrische range van de Mustang Mach-e. De Shelby GT500 en Mach 1 zijn Ford Mustangs zoals ze horen te zijn. Dat betekent rondvliegend rubber, veel bandenrook en hamerende V8’s. Geniet ervan zolang het nog kan.

Met de Ford Mustang Shelby GT500 en Mach 1 keren twee grootheden uit de Mustang-geschiedenis terug. De monsterlijke Shelby GT500 is de krachtigste en meest geavanceerde versie van de pony car ooit. Achter het bijna vulgair uitgebouwde front ligt een motor die Ford liefkozend ‘The Predator’ noemt. De 5,2-liter V8 draagt een gigantische compressor, waardoor er 760 pk en 850 Nm uitkomt.

Maniakaal

Een handbak is niet leverbaar op de Ford Mustang Shelby GT500, want om tot dragrace winnende prestaties te komen is er een zevenbak met dubbele koppeling gemonteerd. Daarmee kan dit beest zich in de juiste omstandigheden in 3,5 seconden naar 100 km/h schieten. Als je hem tenminste in het spoor kunt houden, want hij heeft een maniakale drang naar overstuur zoals deze video laat zien. Zelfs op 315 millimeter brede semi-slicks wil hij eigenlijk alleen maar dwars.

Domweg

Met de Ford Mustang Mach 1 keert een andere held terug. In goede traditie was de Mach 1 altijd de Mustang als je meer wilde dan domweg burn-outs maken, maar ook fatsoenlijk rondjes wilden krullen op het circuit. De Europese Ford-tak heeft de Mustang GT dan ook fijngeslepen en dat is de Mach 1 geworden. Met een aangescherpt onderstel, verbeterde aerodynamica, opgewaardeerde koeling en iets meer vermogen.

Tienbak voor Ford Mustang Mach 1

De Ford Mustang Mach 1 komt met een atmosferische 5,0-liter V8 die 460 pk en 529 Nm levert. Hij komt met een handgeschakelde zesbak of een automatische tienbak met koppelomvormer. Beide bulderen in minder vijf tellen naar 100 km/h, maar gaan ook heel behoorlijk een bocht door. Ooit gaat dit brute V8-geweld verdwijnen, maar tot die tijd… Peter Hilhorst was de gelukkige redacteur om de Mustangs veelal dwars over het asfalt te jagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.