Autovisie
Autovisie Video 18 aug 2015

Luister en huiver! Mirage GR8 tijdens Monterey Motorsports Reunion

“Laguna Seca is te langzaam voor de auto”, aldus coureur Marino Franchitti over zijn rit in de Le Mans-winnende Gulf Mirage GR8. Dat zal, maar toch is zijn ‘afdaling’ van de beruchte Corkscrew spectaculair om te zien en gaat het geluid van de Cosworth DFV V8 achter hem door merg en been. Bekijk ook zeker dit fotoverslag van de Monterey Motorsports Reunion.

Franchitti reed de Mirage GR8 uit 1975 in het kader van de Monterey Motorsports Reunion, die tegelijk met het Concours d’Elegance Pebble Beach werd gehouden. “Het was alsof ik met een straaljager door mijn woonkamer vloog”, zei hij over zijn rit over de Mazda Raceway Laguna Seca in Californië. “De wagen zit constant tegen zijn maximum olie- en watertemperatuur aan, want de aerodynamica en koeling zijn nog steeds afgesteld op Le Mans.”

“De baan is te langzaam, want de Mirage werd gebouwd om over het Mulsanne Straight te blazen”

En er waren meer eigenaardigheden, volgens Franchitti. “Er loopt nauwelijks luchtkoeling naar de achterremmen, waardoor die al na één ronde oververhit waren. Ook had ik veel trilling in het stuur door een probleem met de wiellagers voor. En toch, de DFV is episch. Zoveel lawaai en vibratie! […] De wagen is zwaar, dus moest ik veel massa onder controle houden. De enige plek op Laguna Seca waar deze Mirage zich echt thuisvoelt, is na de Corkscrew. De rest van de baan is te langzaam, want de auto werd gebouwd om over het Mulsanne Straight te blazen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Luister en huiver! Mirage GR8 tijdens Monterey Motorsports Reunion
Sluiten