Knallen met Audi-iconen – Video
De Audi Quattro heeft de rallysport op een brute manier veranderd. In deze video rijden we drie waanzinnige hoogtepunten uit de glorieuze historie van Audi. Brullende vijfcilinders, sissende turbo’s, grote vlammen en wilde spoilers.
Met de Auto Quattro zette Audi in 1981 de rallysport op zijn kop. De achterwielaangedreven concurrentie stuiptrekte nog wel naar overwinningen, maar vierwielaandrijving was de toekomst. Zeker in omstandigheden met weinig grip was de Audi dominant en al snel volgende wereldtitels. Zowel bij de constructeurs als bij de rijders. Deze Quattro A2-versie met prachtige Rothmans-livery heeft 450 pk en roept herinneringen op aan de successen van John Bosch.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F05%2FR4A8051.jpg)
Groep B
De Audi Sport Quattro S1 werd geïntroduceerd om de moordende concurrentie van Peugeot van het lijf te houden. De Groep B-reglementen stonden bijna alles toe. De Sport Quattro heeft een 32 centimeter kortere wielbasis, kevlar plaatwerk om gewicht te besparen, een iets kleinere cilinderinhoud om aan de reglementen te voldoen, vier kleppen per cilinder, breder rubber en op verzoek van de rijders een steilere hoek van de voorruit (van de Audi 80) om minder reflecties van het dashboard te hebben. Het bleek niet genoeg om de Peugeot 205 T16 in 1985 van de titel te houden.
Doorontwikkeling
Audi greep rigoureus in en kwam met een bizarre doorontwikkeling: de Sport Quattro S1 E2. Een monster met een anti-lag systeem, met een reusachtige overhang voor, een gigantische achterspoiler, nog meer lichtgewicht materialen en een betere gewichtsverdeling door de radiateurs naar achteren te verplaatsen. De motor had wederom een iets kleinere inhoud, maar pompte er nu ruim meer dan 500 pk uit. Deze versie is zelfs opgepookt tot 650 pk en heeft een ongekend woest motorkarakter.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F05%2FR4A7997.jpg)
Pikes Peak
Met de Audi Sport Quattro S1 Pikes Peak liet Audi zien wat er mogelijk was met het platform. De Groep B-rally was te gevaarlijk geworden en B ging in de ban voor het jaar 1987, maar de Sport Quattro was nog niet klaar om in een museum te verstoffen. Er zat nog meer in het vat en het eerzuchtige Audi wilde dat eruit halen. Voor het oog van de wereld, op de prestigieuze Pikes Peak-heuvelklim in het Amerikaanse Colorado.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F05%2FR4A8284.jpg)
Walter Röhrl
Audi’s superster Walter Röhrl was de uitverkorene om de Audi Sport Quattro S1 Pikes Peak naar boven te jagen. De ultieme versie van de Sport Quattro heeft cartoonesk grote spoilers, een massa van slechts 1000 kg, een perfecte gewichtsverdeling en ruim 700 pk. Het spectaculaire sluitstuk. Letterlijk en figuurlijk. Met een explosief karakter, zo blijkt uit deze video.
Lees ook:
Ook interessant
-
Koop deze betaalbare klassieker! Dan heb je een halve Audi Quattro
-
Uw Garage: de Volvo 164 van Coen is een luxueuze directiewagen
-
Elektrische auto is de Chinese concurrentie nog steeds te slim af
-
Nieuwe Mercedes-EV heeft bijna 800 kilometer range
-
Video: Jaguar Type 00 voor het eerst rijdend te zien
-
Offroaden met Dacia Duster gaat fout! Uren vast in modder
-
Waarom de Volkswagen Tayron op ‘t eerste gezicht weinig nut heeft
-
Cyril rijdt al 48 jaar in zijn Polo: zo houdt hij zijn auto als nieuw
-
MG Xpower met dikke V8 is gewoon gekkenwerk | Sjoerds Weetjes 442
-
De nieuwe Audi Q5 lijkt weinig veranderd, maar schijn bedriegt
-
Waarom Europa teleurgesteld zal zijn in de Volvo ES90
-
Dit is de allergoedkoopste Volkswagen: de ID.1