Audi RS 6 Avant – Test – Video
Het Audi RS-label bestaat 25 jaar en evolueerde tot deze woeste, 600 pk sterke RS 6 Avant. Hij knalt in 3,4 tellen naar 100 km/h. Desnoods met het hele gezin en de bagage.
Het woord van veelzijdigheid is dan ook meer dan ooit van toepassing op deze RS-variant. Meer comfort en toch vooral ook weer iets meer dynamiek. Dat heeft wel een prijs, want hij begint bij 184.600 euro en op smaak kost hij zomaar 230.000 euro. Maar dan heb je wel Audi’s ultieme vorm van gezinsquarantaine.
Het RS-label begon ooit met de RS 2 Avant en is uitgegroeid tot deze monsterlijke Audi RS 6 Avant. Onder de opgehoogde motorkap ligt de bekende 4,0-liter V8 met dubbele twin-scroll turbo. Als aanvulling op de met 0,2 bar verhoogde turbodruk naar 1,4 bar hebben de schoepenwielen een drie millimeter grotere diameter Het resultaat is 600 pk bij 6000 toeren per minuut en een koppel van 800 Nm tussen 2050 en 4500 toeren per minuut. Om de dorst enigszins te beperken zijn er ook maatregelen genomen, zoals cilinderuitschakeling en 48 Volt mild-hybride systeem om de V8 vaker uit te kunnen zetten.
Accent op de achteras
Standaard heeft de Audi RS 6 Avant een achttrapsautomaat met koppelomvormer om alle kracht naar het centrale torsen-differentieel te loodsen. Dat puur mechanisch opererende differentieel zorgt in normale condities voor een verdeling van 40/60 over de voor- en achteras. Mocht er ergens tractieverlies ontstaan, dan gaat er maximaal 70 procent van de aandrijfkrachten naar de voortrein en maximaal 85 naar de achteras. Optioneel is er een elektronisch aangestuurde multi-platenkoppeling in de achteras die bijna alle aandrijfkrachten naar een enkel achterwiel kan dirigeren. Niet alleen om de auto op het gas te kunnen sturen, maar ook om koppelverdeling te gebruiken om beter in te sturen. De torque vectoring gebeurt niet door het binnenste achterwiel af te remmen, maar juist door meer momentum naar het buitenste wiel te sturen.
Trucage
Naast de trucage in de aandrijflijn van de Audi RS 6 Avant zijn er meer voorzieningen om de ruim 2000 kilo wegende superstation een bocht door te krijgen én een dynamisch gevoel te geven. Standaard heeft hij tweekamer luchtvering en variabele dempers met – afhankelijk van de actuele snelheid en rijmodus – een variabele rijhoogte. Optioneel is er Dynamic Ride Control en dat bestaat uit stalen veren en actieve dempers. Deze zijn diagonaal via twee olieleidingen en een centrale klep met elkaar verbonden om koetsbewegingen tegen te gaan. Voorts staat vierwielsturing op de optielijst om hem wendbaarder en stabieler te maken. Op lage snelheden sturen de achterwielen tot een zelden vertoonde vijf graden in de tegengestelde richting en boven 100 km/h draaien ze maximaal twee graden mee in dezelfde richting van de voorwielen.
Verzekering
Uiteraard heeft de Audi RS 6 Avant meerdere rijstanden met de thema’s efficiency, comfort en dynamic om alle elektronica en hulpsystemen voorgeprogrammeerde standen aan te laten nemen. Nieuw is de RS-knop op het stuur om de eigen voorkeuren te kunnen bundelen in RS1- en RS2-modus. Waar kennen we dat ook alweer van? Dan zijn zaken als onderstel, besturing, motor, uitlaatgeluid en achterdifferentieel los van elkaar in te stellen. Het esp kent drie standen, maar moet altijd handmatig volledig uitgeschakeld worden door de knop langere tijd in te drukken. Zal vast iets met verzekering te maken hebben voor als uw kroost per ongeluk op de RS-knop drukt. De specificaties van de RS 6 Avant zijn indrukwekkend en zo gewoon is de eerste indruk achter het stuur. Maar er is meer bewijst deze video.
Lees ook:
Ook interessant
-
De nieuwe Cupra Terramar is een ‘sportauto’ voor de hele familie
-
Vernieuwde Auto E-tron GT oogt kwaaier dan ooit, maar is dat niet
-
Ford verandert van strategie! De gefacelifte Kuga staat er symbool voor
-
Rijtest: Renault 5 wordt betaalbaar succesnummer
-
Mazda CX-80 biedt veel ruimte, maar heeft een nadeel
-
Bentley Continental GT Speed verruilt W12 voor V8: hoe erg is dat?
-
Betaalbare hot hatch: Ford Fiesta ST vs. Renault Clio R.S. Trophy
-
Leapmotor C10: Stellantis haalt ruime EV uit China naar Nederland
-
Is de Ferrari Daytona SP3 een broer van de LaFerrari, of niet? | Sjoerds Weetjes 419
-
Prijsknaller Leapmotor T03: de beste budget-EV van Nederland?
-
Waarom de 1-Serie nu eindelijk wél als een echte BMW rijdt
-
Waarom de X3 M50 een ouderwets goede BMW is