Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Is de Skoda Enyaq iV beter dan de Volkswagen ID.4? – Review

Skoda maakt uiteraard ook onderdeel uit van het elektrische offensief van de Volkswagen Groep. Op het bekende MEB-platform komt het met de Enyaq IV. Een ruime SUV die voor minder dan 40.000 euro te rijden is.

De Skoda Enyaq IV is de eerste elektrische auto van de Tsjechische Volkswagen-dochter op het nieuwe elektrische platform. Daarop levert het concern al diverse varianten, waaronder de Volkswagen ID.4. Met die ruime SUV laat de Enyaq IV zich goed vergelijken, al is de Skoda met een lengte van 4,65 meter nog iets groter. Terwijl de populaire Kodiaq van Skoda weer een paar centimeter langer is.

12% bijtelling

De Skoda Enyaq IV verschijnt in eerste instantie in twee uitvoeringen die altijd achterwielaandrijving hebben. De iV 60 heeft een accupakket met een bruikbare capaciteit van 58 kWh, waarmee 390 kilometer gereden moet kunnen worden. De achterin gemonteerde elektromotor levert 180 pk en 310 Nm, waarmee hij binnen negen tellen 100 km/h moet kunnen halen. Deze versie heeft een fiscale waarde van 39.755 euro en blijft daarmee net onder de voor de zakelijke markt belangrijke 12%-bijtellingsgrens van 40.000 euro.

Skoda Enyaq, duurder, 1000 euro, 80, 77 kWh
(Afbeelding: Eric van Vuuren)

Slechts 50 kW snelladen

De Skoda Enyaq IV is er ook als IV 80 die een batterijpakket heeft met een nettocapaciteit van 77 kWh. Daarmee kan de 204 pk sterke en eveneens 310 Nm leverende Skoda een bereik van 537 kilometer halen. Deze sprint marginaal sneller naar 100 km/h en heeft een catalogusprijs van 46.755 euro. Een vergelijkbare Volkswagen ID.4 bevindt zich op hetzelfde prijsniveau, maar heeft standaard een hoger snellaadvermogen. Hij kan een nette 11 kW AC-laden, maar standaard slechts 50 kW snelladen. Het vraagt 550 euro extra voor beide versies om op te waarderen tot 130 kW.

Vorig jaar maakten we overigens al uitgebreid kennis met de Skoda Enyaq, al was dat in een statische opstelling. Wil je alle details en feitjes over Skoda’s eerste elektromodel weten? Of wil je het model gewoon uitgebreid ontdekken? Kijk dan verder via deze link!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.