Hyundai i10: nog meer volwassen – VIDEO
Met de i10 zoekt Hyundai het hogerop, want de vijfdeurs hatchback krijgt in zijn derde generatie tal van nieuwe comfort- en veiligheidsvoorzieningen. Het maakt de Hyundai i10 een meer dan volwassen auto, wat het in zijn huidige vorm al was. De nieuweling debuteert volgende week op de IAA-autoshow in Frankfurt.
De i10 is al enkele decennia Hyundai’s kleinste model in het Europese programma, maar de nieuwste i10 bewijst dat kleinste groot worden. Dat kun je min of meer letterlijk opvatten, want de maatvoering van de i10 is ten opzichte van de vorige editie aangepast. Hij leverde twee hele centimeters in wagenlengte in, maar kreeg die er in de breedte bij. De totale lengte groeide met slechts een halve centimeter. De wielbasis daarentegen nam met maar liefst vier hele centimeters toe. Het geheel ziet er een tikkeltje speelser uit dan voorheen. Profiellijnen over de motorkap en flanken moeten het ontwerp wat dynamischer maken. Eveneens voor wat dynamiek zorgt een opgaande raamlijn en een neergaande daklijn, die samenkomen in een plastic driehoek met i10-merkwapen. Optioneel levert Hyundai het dak van de hatchback in de kleur zwart of rood.
Vier- en vijfzitter
Binnen deze afmetingen biedt de i10 plaats aan vier tot vijf personen, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Hyundai levert de i10 namelijk met twee verschillende achterbanken. De bank an sich is gelijk, maar op de vierzitter ontbreekt een derde hoofdsteun en gordel. De achterbankleuning laat zich in twee ongelijke delen neerklappen, waardoor je de bagageruimte vergroot. De laadbak meet met de achterbank in stelling precies 252 liter, net zo veel als bij zijn voorganger. Hij biedt in de derde generatie echter iets meer veelzijdigheid. Je kunt de bagagevloer namelijk in hoogte verstellen. Onder de vloer ligt het reservewiel, maar wanneer je voor het Eco-pakket (alleen als vierzitter) kiest, ontbreekt het vijfde wiel en heb je een extra bergvak in de bodem.
Interieurruimte
De i10 biedt relatief veel interieurruimte, waarbij je als gemiddelde Nederlander prima achter elkaar kunt zitten. De voeten kunnen onder de voorstoel worden gezet. Toegang tot het interieur krijg je door vier wijd te openen portieren. Wie de deur dicht doet, hoort geen blikkerig geluid, wat te danken is aan een rubberen strip op de portieren. Het versterkt de kwaliteitsindruk, zoals ook de achterklep in plaats van een te openen achterruit dat doet. Het dashboard oogt keurig. De keuze voor hard plastic is logisch voor een dergelijk model, maar door de grille structuur op het dashboard, de deurpanelen en de middentunnel oogt het verre van onaardig. In de stijl van Mercedes lopen het instrumentarium en het scherm van het infotainmentsysteem naadloos in elkaar over. Standaard monteert Hyundai een 3,8 inch scherm, dat in de duurdere types plaats maakt voor een 8 inch touchscreen. Via de Bluelink-app kun je buiten de auto reeds het navigatie-adres invoeren. De app is ook te gebruiken om een parkeerplek te vinden of om te zien waar je de i10 ook al weer had neergezet. Ook op dit vlak is het kleintje groot geworden. Te meer Hyundai nu systemen als voetgangerherkenning, lane keeping, driver alert, verwarmd stuurwiel en voorstoelen, achteruitrijcamera en grootlichtassistent aanbiedt.
Turkije
Omdat de Hyundai i10 specifiek voor Europa is ontwikkeld, heeft ook de productie in Europa plaats. Hyundai bouwt de vijfdeurs hatchback in zijn Turkse fabriek. De eerste exemplaren rollen in november van de band en verschijnen in januari bij de dealer. Hoe het leveringsprogramma er in Nederland uit komt te zien, is nog niet bekend. Voor de aandrijving biedt de fabrikant in ieder geval keuze uit twee motoren, te weten een 1.0-driecilinder met 67 pk en een viercilinder met 1,2 liter slagvolume en 84 pk. Aan de krachtbron koppelt de autobouwer naar keuze een handgeschakelde vijfbak of een gerobotiseerde handbak met vijf verzetten.
IAA Frankfurt
De Hyundai i10 debuteert op de IAA-autoshow in Frankfurt. De tentoonstelling duurt van 12 tot en met 22 september.
Lees ook:
Ook interessant
-
Zo werd Vanquish door Aston Martin in ere hersteld | Sjoerds Weetjes 435
-
Deze tweezitter is de goedkoopste halo-car ooit
-
Auto van het Jaar 2025: elektrische Alpine A290 is échte hot hatch!
-
Waarom de eerste Ferrari’s Testarossa maar één spiegel hebben | Sjoerds Weetjes 434
-
Autosalon Brussel: dit is de Auto van het Jaar 2025 en nieuwe EV van Mazda
-
Auto van het Jaar 2025: 7 finalisten maken kans op de titel
-
Deze lel van een Hyundai doodt de bacteriën op je telefoon
-
Franse luxe voor een habbekrats: Citroën C6 vs. Renault Vel Satis
-
Frans heeft een zeldzame Nissan 4×4 die je nooit in Nederland ziet
-
Achter de schermen – geheime wereldprimeur en Ferrari-mancave | Sjoerds Weetjes 433
-
Hoe Eric-Jan na Ferrari’s en Aston Martins hierop uitkwam
-
Achter de schermen – Japanse one-offs en Exige ‘verkocht’ | Sjoerds Weetjes 432